Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Διεθνής απόρριψη της απειλής στρατιωτικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα



Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής και ο Πρόεδρος της Βολιβίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας.

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την απόρριψή της την Τρίτη ενάντια στις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα για την ανατροπή της Κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ζήτησε την Τρίτη έκτακτη σύνοδο της Ένωσης των Εθνών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) για να συζητηθεί η απειλή των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα μέσω της κολομβιανής επικράτειας.


Ο Μοράλες κατέδειξε πως ο Τίλερσον κάνει περιοδεία στη Λατινική Αμερική «για να πείσει ή να επηρεάσει τους προέδρους της δεξιάς να συμμετάσχουν σε μια επέμβαση στρατιωτικού χαρακτήρα ή κατάπνιξης της Βενεζουέλας».

Ομοίως, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας επειδή απειλούν τη σταθερότητα αυτής της χώρας και «είναι εξαιρετικά σοβαρές για την περιοχή».

«Αναγνωρίζουμε ότι οι ενέργειες αυτές έχουν ξεκάθαρα προκληθεί από τις ΗΠΑ δια μέσου της παρουσίας του Υπουργού Ρεξ Τίλερσον στην περιοχή», λέει η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το κείμενο προειδοποιεί πως η περιοχή αντιμετωπίζει «μια νέα και ανοιχτή παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στα εσωτερικά θέματα μιας κυρίαρχης χώρας, όπως η Βενεζουέλα».

«Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα, μας δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν στρατιωτικά πραξικοπήματα και επεμβάσεις. Για το λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στους δημοκράτες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την αυτοδιάθεση των λαών. Όχι στον παρεμβατισμό των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα», καταλήγει η δήλωση.

Επίσης, ο Υπ.Εξ. της Χιλής, Χεράλδο Μουνιός, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει «μια στρατιωτική ή άλλη φύσης επέμβαση» στη Βενεζουέλα.

«Ποτέ δεν θα είμαστε υπέρ μιας στρατιωτικής ή άλλης φύσης επέμβασης στη Βενεζουέλα, είμαστε ενάντια σε πραξικοπήματα και χρήση βίας, θέλουμε μια ειρηνική, εκλογική και πολιτική έξοδο από την παρούσα κατάσταση», είπε ο Μουνιός. Ωστόσο ο Υπουργός συμμετείχε σε συνάντηση στο Περού με τους αντιπροσώπους των χωρών που απαρτίζουν την Ομάδα Λίμα, για να απορρίψουν τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

Πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον πραγματοποίησε περιοδεία στο Μεξικό, το Περού, την Αργεντινή, την Κολομβία και τη Τζαμάικα για την προώθηση μιας στρατιωτικής επέμβασης και ενός πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Βενεζουέλας, όπου στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές όπως αποφασίστηκε στη διαδικασία διαλόγου, μεταξύ της Κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης, που πραγματοποιήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Μετά την περιοδεία του Τίλερσον, ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό μεταναστών από τη Βενεζουέλα στη χώρα του και κινητοποίησε 3000 αστυνομικές μονάδες για να «ενισχύσει» τον στρατιωτικό έλεγχο στα σύνορα. Επίσης ο de facto Πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, δήλωσε ότι θα αναλύσει περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης της Βενεζουέλας.

Ομοίως, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο, είπε πως «ο κόσμος θα στηρίξει μια στρατιωτική εξέγερση που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Τον Αύγουστο του 2017, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως δεν αποκλείει «μια πιθανή στρατιωτική λύση» στη Βενεζουέλα, μετά την επιβολή μονομερών κυρώσεων εναντίον της χώρας.