Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Μια αθλητική εφαρμογή αποκαλύπτει τη θέση των μυστικών βάσεων των ΗΠΑ


The George Bush Center for Intelligence in Langley Virgina.
Photograph: Strava heatmap
Μία εφαρμογής χαρτογράφησης διαδρομών για φυσική άσκηση αποκάλυψαν τη θέση των μυστικών βάσεων των ΗΠΑ. 

Η εφαρμογή Strava “χαρτογραφεί” την διαδρομή των χρηστών του όταν αθλούνται και επιτρέπει να γνωρίζει κανείς που βρίσκονται αυτοί που το χρησιμοποιούν και ποια διαδρομή ακολουθούν, δηλαδή, το εσωτερικό των βάσεων.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο συσκευής, συμπεριλαμβανομένων και των smartphones, και ο θερμικός χάρτης που εμφανίζει βασίζεται σε τρισεκατομμύρια δεδομένων. Η εταιρεία κυκλοφόρησε την εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2017.


Το πρόβλημα είναι ότι οι χρήστες της εφαρμογής σε εμπόλεμες χώρες είναι στην πλειοψηφία τους ξένο στρατιωτικό προσωπικό και οι διαδρομές που ακολουθούν κάνοντας σπορ καθιστούν εύκολο τον εντοπισμό τους. Ακολουθώντας την διαδρομή τους, μπορεί κανείς να σχηματίσει μια αρκετά καλή εiκόνα για το εσωτερικό των στρατοπέδων τους.

Οι Βορειοαμερικανικές, οι Βρετανικές και οι Ρωσικές βάσεις που βρίσκονται σε χώρες όπως η Συρία, Το Ιράν και το Αφγανιστάν δεν εμφανίζονται σε υπηρεσίες που έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό, όπως η Google Maps, όμως εμφανίζονται στον θερμικό χάρτη της Strava. Επιπλέον, η εφαρμογή αποκαλύπτει διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις βάσεις στο έδαφος αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Περιοχής 51 (Área 51).

Η εταιρεία υπενθύμισε στους χρήστες ότι μπορούν να απενεργοποιούν την επιλογή μοιραστείτε την διαδρομή, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα την μοιράζονται ήδη. Ίσως από τώρα και στο εξής, να αποτελέσει θέμα συζήτησης στις στρατιωτικές ακαδημίες.

(Tomado de The Huffington Post