Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Κλείδωσαν οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα για τις 22 Απρίλη


Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) όρισε για τις 22 Απρίλη τις προεδρικές εκλογές, σε εφαρμογή του διατάγματος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης να διεξαχθούν οι εκλογές εντός του πρώτου τετραμήνου του 2018.

Η πρόεδρος του CNE, Τιμπισάι Λουσένα, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη Τετάρτη τη δέσμευση του οργανισμού να εγγυηθεί τις συνθήκες προκειμένου οι πολιτικές διαφορές να διευθετηθούν μέσω της ψήφου και της έκφρασης των λαικών μαζών. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι υποψηφιότητες θα αρχίσουν να κατατίθενται από τις 10 Φλεβάρη και η οριστική δημοσίευσή τους - αφού έχει προβλεφθεί χρονικό διάστημα για υποβολές μέσω ίντερνετ, ενστάσεις και επικυρώσεις  - θα γίνει στις 5 Μάρτη.


Πρόσθεσε επίσης πως όλη η διαδικασία θα εποττεύεται από 15 ελεγκτικές επιτροπές ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια του συστήματος, και ανήγγειλε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί από τις 2 μέχρι τις 19 Απρίλη.

Παρόλο που η αντιπολίτευση δεν συμφώνησε να υπογράψει οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου που φιλοξενήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, η Λουσένα δήλωσε ότι η ειρήνη συνιστά τον μοναδικό δρόμο για τη δημοκρατική συμβίωση, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και επιθέσεις.