Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

H Κούβα έκλεισε το 2017 με το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στη ιστορία της


Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Κούβας
 δρ. Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα - Foto: Oriol de la Cruz/ ACN.
“Πίσω από τα νούμερα και τις στατιστικές, αυτό που μετρά είναι οι ζωές που σώζονται, η ποιότητα ζωής, η ευτυχία και η ικανοποίηση του λαού μας και η δέσμευση για το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα”.

Αρκούν κάποια παραδείγματα για να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Φέτος η Κούβα έχει το μικρότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στην ιστορία της με 4,1 ανά χίλιες γεννήσεις – που σημαίνει 35 λιγότερους θανάτους σε ένα χρόνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 - , δείκτης που αναμένεται να κλείσει ακόμα πιο κάτω, χάρη στις προσπάθειες του συστήματος δημόσιας υγείας και στη δέσμευση των εργαζόμενων σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό δήλωσε ο Ρομπέρο Μοράλες Οχέδα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπουργός Δημόσιας Υγείας, στη τελετή που πραγματοποιήθηκε στη έδρα του υπουργείου προς τιμήν της επετείου της νίκης της Επανάστασης όπου παρουσιάστηκαν τα κύρια αποτελέσματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το 2017.

Είναι προφανής η βελτίωση που εμφανίζεται σε όλους τους δείκτες υγείας, πέρα από την συνέχιση της βελτίωσης του προσδόκιμου ορίου ζωής του πληθυσμού της Κούβας που έχει ήδη φτάσει τα 78,45 χρόνια και είναι 80,45 για τις γυναίκες και 76,50 για τους άνδρες.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ακόμα, ότι μειώθηκε το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας από 42,6 σε 38 ανά 100.000 γεννήσεις , με 6 λιγότερους θανάτους μητέρων. Επίσης, ως αποτέλεσμα του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για τον έλεγχο του καρκίνου, τα τελευταία τρία χρόνια η αύξηση της θνησιμότητας λόγω αυτής της ασθένειας έχει σταματήσει.

Όσον αφορά τον τομέα της υγιεινής, της επιδημιολογίας και της μικροβιολογίας, επιβεβαιώθηκε ότι μειώθηκαν κατά 68% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τα κρούσματα του Denque (Δάγγειος πυρετός) ενώ δεν διαγνώστηκαν κρούσματα του Chikungunya (ιός που μεταδίδεται από το “κουνούπι-τίγρη”). Μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, αναφέρθηκαν κρούσματα του ιού Zika (επίσης μεταδιδόμενο από το ίδιο κουνούπι) σε 18 δήμους της χώρας με τάση μείωσης.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων, έχοντας πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 989.209 επεμβάσεις (5.326 περισσότερες από πέρσι) και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, για έκτη συνεχή χρονιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δρ. Μοράλες Οχέδα υπογράμμισε ότι αυξήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούν ελάχιστα επεμβατικές τακτικές και αντιπροσωπεύουν ήδη το 14% του συνόλου των σοβαρών χειρουργείων.

Σημαντικά αποτελέσματα καταγράφτηκαν επίσης στην εφαρμογή της φυσικής και παραδοσιακής ιατρικής, καθώς επιτεύχθηκε η παραγωγή περισσότερων από 71 εκατομμυρίων μονάδων φυσικών προϊόντων, ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία.

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός τόνισε τον ρόλο που έπαιξε στην επίτευξη αυτών των στόχων, το πρόγραμμα αντικατάστασης ιατρικού εξοπλισμού, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο εθνικό σύστημα υγείας και η εκπαίδευση πάνω σε αυτές, καθώς και η συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού.

"Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισήχθησαν 24.317 ιατρικές συσκευές αξίας άνω των 210 εκατομμυρίων δολαρίων, από τις οποίες επωφελήθηκαν όλες οι ειδικότητες της ιατρικής και τα περισσότερα υγειονομικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό επέτρεψε την βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης για τους ασθενείς, σε αντιστοιχία με τις κύριες ασθένειες του κουβανικού πληθυσμού ", εξήγησε ο υπουργός.

Αυτά τα αποτελέσματα – συνέχισε – είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την νέα επέτειο του θριάμβου της Επανάστασης και να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την έννοια της Επανάστασης, όπως το εξέφρασε ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο.

Ο δρ. Μοράλες, συνεχάρη επίσης με την ευκαιρία της επετείου, κάθε εργαζόμενο στον τομέα της δημόσιας υγείας, εντός και εκτός της χώρας, στις 67 χώρες που η Κούβα έχει ιατρική συνεργασία εκφράζοντας τις ευχές του για ευτυχία και προσωπική και οικογενειακή επιτυχία.

“Έχουμε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα, αυτό που μένει είναι να βρούμε την λύση του και αυτό είναι εφικτό αν μετατρέπεται σε συλλογικό , σε ένα στρατό από σκεπτόμενους όπου όλοι συμβάλλουν”.

(Αναδημοσίευση από την Γκράνμα)