Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία χρηματοδότης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα


Ο Βραζιλιάνος επιχειρηματίας Μαρσέλο Οντεμπρέχτ επιβεβαίωσε πρόσφατα ενώπιον της εισαγγελίας του Περού ότι χρηματοδότησε την πολιτική εκστρατεία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, πολιτική που προώθησε στην νοτιοαμερικάνικη χώρα και σκόπευε να συνεχίσει στο Περού.

Ο επιχειρηματίας έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις περουβιανές αρχές για διαφθορά και χρηματοδότηση της εταιρείας του από τον νυν πρόεδρο της χώρας Πέδρο Πάμπλο Κουντσίσκι και την πρώην προεδρική υποψήφια Κέικο Φουτζιμόρι, των οποίων οι δηλώσεις πρόσφατα ήρθαν στο φως.

Κατά την ανάκρισή του στη Κουριτίμπα της Βραζιλίας στις 9 Νοέμβρη, επιβεβαίωσε “πέραν κάθε αμφιβολίας” ότι χρηματοδότησε την αντιπολίτευση του Περού, όπως ακριβώς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα.

Ο μεγιστάνας των κατασκευών εξήγησε ότι η στρατηγική ήταν να χρηματοδοτηθούν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Λατινική Αμερική, ακόμα και αν δεν κέρδιζαν, προκειμένου να “αποφευχθούν προβλήματα” στο μέλλον.

“Η πρόθεσή μας ήταν να υποστηρίξουμε πολλούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης, ακόμα και ξέροντας ότι δεν θα εκλεγούν. Τους υποστηρίξαμε με κάποιο τρόπο. Γιατί και η αντιπολίτευση επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένας τρόπος να δημιουργήσεις δίκτυο είναι να υποστηρίξεις”, δήλωσε ο επιχειρηματίας.

Επανειλημμένα οι εκπρόσωποι του Τσαβισμού, έχουν κατηγορήσει τον πρώην κυβερνήτη της περιφέρειας Μιράντα Ενρίκε Καπρίλες ότι χρηματοδοτήθηκε από την Βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία, πράγμα που ο επίσης αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης “Primero Justicia” (Πρώτα Δικαιοσύνη) είχε αρνηθεί.