Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Παρουσία του Ραούλ τα εγκαίνια του έφιππου ανδριάντα του Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα


Αβάνα, 28/1 (ACN) – O Ραούλ Κάστρο Ρόυς, Αρχηγός του Στρατού, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του αντιγράφου του έφιππου ανδριάντα του Χοσέ Μαρτί, Εθνικού Ήρωα της Κούβας. 

Τον Ραούλ συνόδευαν ο Μιγκέλ Ντίας Κάνελ Βερμούδες, Α' Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, ο Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες και ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, όλοι μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Η τελετή έλαβε χώρα μπροστά από το Μουσείο της Επανάστασης, όπου τοποθετήθηκε ο έφιππος ανδριάντας του Χοσέ Μαρτί, ο οποίος είναι πιστό αντίγραφο αυτού που υπάρχει στο Σέντραλ Παρκ
στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Τα εγκαίνια έγιναν στην 165 επέτειο γέννησης του πιο παγκόσμιου Κουβανού και είναι “η προσφορά μιας πόλης στο πιο επιφανή γιο της¨, σύμφωνα με τον Εουσέλιο Λεαλ Σπέγκελ, Ιστορικό της Πόλης και έναν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ιδέας αναπαραγωγής και μεταφοράς του μνημείου.

Παρόντες ήταν επίσης οι Βορειοαμερικάνοι και οι Κουβανοί κάτοικοι ΗΠΑ που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου, καθώς και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.

Χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να τοποθετηθεί στην Αβάνα το 8,5 τόνων χαλκού έργο, στο μαύρο μαρμάρινο βάθρο που βρίσκεται στο Πάρκο 13 Μάρτη.

Η Βρετανίδα γλύπτρια Άννα Χαγιάτ Χάντινγτον (1876-1973) , φιλοτέχνησε το έργο την δεκαετία του 50 για να αποθανατίσει την στιγμή που ο Μαρτί έδωσε την ζωή του για την υπόθεση που είχε αφιερωθεί.

Αυτό που με ποιητικό τρόπο μνημονεύει το μνημείο είναι η στιγμή του θανάτου του Απόστολου της Ανεξαρτησίας, παρ ότι τα μνημειώδη γλυπτά μεγάλων ηρώων της ιστορίας, σχεδόν πάντα τους αποδίδουν έναν επικό – θριαμβευτικό ρόλο. Όμως αυτό του Χοσέ Μαρτί, μνημονεύει την στιγμή που χάνει την ζωή του στη μάχη.