Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

1.700% θα φτάσει η αύξηση της τιμής του ρεύματος στην Αργεντινή μέχρι τον Φεβρουάριο


Η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι προτίθεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι ξεκίνησε το 2018 με νέες αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, μεταξύ των οποίων και του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που προκάλεσε 42.000 διακοπές σύνδεσης στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENRE), από τους 29.229 καταναλωτές της Εταιρείας Διανομής & Εμπορίας (EDENOR) σε 13.553 νοικοκυριά έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.


Από τον Δεκέμβριο του 2015, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αργεντινή έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 1.400% και με τις αυξήσεις που θα γίνουν τον Φεβρουάριο θα φτάσει το 1.700%.

Οι καταναλωτές αντιμετώπισαν νέες διακοπές συνδέσεων την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία ήταν πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας είχε σημάνει “Πορτοκαλί Συναγερμό”.

Και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η επερχόμενες αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι 34% για το ηλεκτρικό ρεύμα και 57% για το φυσικό αέριο, ποσοστά που θα διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα την επαρχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Προϋπολογισμός της Αργεντινής για το 2018 προβλέπει μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 5% για αυτές τις υπηρεσίες.