Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ελληνοκουβανικός Αθήνας: Προβολή DVD


Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης
Σας καλεί στην προβολή DVD με ομιλία του FIDEL CASTRO στο Harlem το 1995.
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16.00 .
Η προβολή θα γίνει στα γραφεία του συνδέσμου Mπουμπουλίνας 28 – ΑΘΗΝΑ. (3ος όροφος - Tηλ: 210 8214916)

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ο Ραούλ επικεφαλής της πορείας για την επέτειο γέννησης του Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα (+video)


Φωτογραφία: Abel Padrón Padilla

Ο πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών και Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους, ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Πέπε (Χοσέ) Μουχίκα και ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες, παρακολούθησαν την λαμπαδηδοδρομία στην Αβάνα προς τιμήν της 163ης επετείου της γέννησης του Χοσέ Μαρτί.

Παρόντες επίσης σε αυτή την εκδήλωση τιμής της νεολαίας και του λαού της Κούβας, που ξεκίνησε από την είσοδο του Πανεπιστημίου της Αβάνας και κατέληξε στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο πού βρίσκονταν η φυλακή του Χοσέ Μαρτί, ήταν:

Παρουσιάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών η νέα πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα



Ελλάδα – 20 Γενάρη 2017 - Η πρέσβης της Κούβας στην Ελληνική Δημοκρατία Zelmys María Domínguez Cortina, παρουσίασε στις 19 Γενάρη στην ελληνική κυβέρνηση το αντίγραφο των διαπιστευτηρίων της ως πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας.
Η πρέσβης έγινε δεκτή στο υπουργείο Εξωτερικών από την κ. Αγλαΐα Μπαλτά, διευθύντρια πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνάντηση τονίστηκε η βούληση των δύο πλευρών να αναπτύξουν παραπέρα τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Αυτή η συνάντηση είναι το πρώτο βήμα πριν την υποβολή των διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
(ΥπΕξ Κούβα – πρεσβεία Ελλάδα)

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο Χοσέ Μαρτί στο αποτύπωμα του Φιντέλ Κάστρο

Πηγή: Cubadebate.cu
(Άρθρο για την 164η επέτειο της γέννησης του Χοσέ Μαρτί)


Η Μονκάδα ήταν ο τόπος όπου νεαροί επαναστάτες, ταυτισμένοι τη σήμερον ημέρα ως η γενιά της εκατονταετηρίδας, σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας φάσης στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας.

Υπό την ηγεσία του νεαρού δικηγόρου Φιντέλ Κάστρο Ρους, και με τις επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ, του Βλαδιμίρ Λένιν και του Χοσέ Μαρτί, παίρνουν το δρόμο προς τη νίκη της 1ης Γενάρη του 1959.

«Ο Χοσέ Μαρτί, ηθικός αυτουργός της επίθεσης στους στρατώνες Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες», δήλωνε ο Φιντέλ στην απολογία της υπεράσπισής του στη δίκη που έλαβε χώρα μετά τη σύλληψη των συμμετεχόντων σ’ αυτή την ενέργεια.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Βενεζουέλα: H κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόθεσή της για διάλογο ως ο μόνος δρόμος για την ειρήνη

Καράκας, 19 Ιανουαρίου – Η Εθνική Κυβέρνηση επικύρωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόθεσή της για διάλογο με τους τομείς της αντιπολίτευσης, εκφραζόμενη από τον πρόεδρο το 2016, προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη στη χώρα.
   Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της κυβέρνησης, Jorge Rodriguez, ο οποίος σημείωσε ότι η μόνη οδός που στηρίζει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη είναι ο διάλογος.

«Ο μόνος δρόμος είναι ο γόνιμος εποικοδομητικός διάλογος (...) Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι με αυτή την πρωτοβουλία η ειρήνη της Δημοκρατίας έχει εξασφαλιστεί, ειδικά όταν νικήθηκαν αυτές οι δυσοίωνες φωνές που ζητούσαν τη βία», δήλωσε από το Μέγαρο Μιραφλόρες, στο Καράκας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Nicolas Maduro, το Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών (Unasur), Ernesto Samper και εκπροσώπους των διαπραγματεύσεων.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Oι FARC-EP ανακοίνωσαν ένα ανοικτό, δημοκρατικό και σύγχρονο πολιτικό κόμμα



Οι αντάρτες των FARC-EP, βρισκόμενοι στη φάση της αποστράτευσης, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το νέο τους πολιτικό κόμμα θα είναι ανοικτό, δημοκρατικό και σύγχρονο και θα ταιριάζει σε όλους εκείνους που επιθυμούν μια θετική αλλαγή, με αξιοπρεπή ζωή και κυριαρχία για την Κολομβία.
Στις 24 του περασμένου Νοέμβρη, ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP), Τιμολέων Χιμένες, υπέγραψαν την τελική συμφωνία με την οποία δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η Βενεζολάνικη αντιπολίτευση απέτυχε να προκαλέσει μεγάλη διαδήλωση




Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν την χαμηλή προσέλευση κόσμου στην διαδήλωση. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να διαδηλώσουν στις 23 Γενάρη, στην επέτειο των 59 χρόνων της πτώσης της δικτατορίας του Μάρκος Πέρες Χιμένες.

Οι ηγέτες του αυτοαποκαλούμενου “Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας” (MUD) απέτυχαν να οργανώσουν διαδήλωση κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, χθες Δευτέρα 23 Γενάρη, προς την έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) για να ζητήσουν εκλογές.

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να προσελκύσει πολύ κόσμο στην πορεία, όπου παρέδωσαν στο CNE, ένα έγγραφο που ζητούσε εκλογές μέσα στο τρέχον έτος.


CHÁVES VIVE: Kυκλοφόρησε το 12ο τεύχος (ελληνικά και ισπανικά)


Κυκλοφόρησε η 12η έκδοση του περιοδικού "Ο Τσάβες ζει", αφιερωμένο στον μεγάλο Βενεζουελάνο μαέστρο Gustavo Dudamel. Αυτό το μήνα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με:
1. Γιατί βγαίνουν τα χαρτονομισματα των 100 Μπολίβαρ σε άλλες χώρες;
2. Άποψη: 
Στάθης Δρογώσης - Stathis Drogosis
3. Βενεζουέλα στην Ελλάδα: Reynaldo Hernandez.
Επιπλέον, θα ενημερωθείτε σχετικά με την τρέχουσα έκθεση μας "Μια άλλη ματιά στη Βενεζουέλα" με έργα της Βενεζουελάνας καλλιτέχνιδας Aurora Douros 
και τέλος,
θα διαβάσετε για τη λίμνη Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας και το, μοναδικό σε όλο τον κόσμο, φυσικό φαινόμενο "Αστραπές του Catatumbo".
Η έντυπη έκδοση θα είναι διαθέσιμη στην Πρεσβεία της #Βενεζουέλας, Χάρητος 6, Κολωνάκι.
Το περιοδικό εκδίδεται στην ισπανική και στην ελληνική γλώσσα. 
Κατεβάστε την έκδοση από εδώ: Ισπανικά      Eλληνικά

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Οι συντονιστές της CELAC εργάζονται πάνω στα ντοκουμέντα της 5ης Συνόδου Κορυφής



Οι εθνικοί συντονιστές των χωρών της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, CELAC, συνέχισαν σήμερα την ανάλυση των ντοκουμέντων που πρέπει να παρουσιαστούν στους αρχηγούς Κρατών στην 5η Σύνοδο Κορυφής της κοινότητας.

Οι αντιπρόσωποι που συγκεντρώθηκαν σε ένα συνεδριακό κέντρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, άρχισαν συνομιλίες για την πολιτική και αρκετές ειδικές διακηρύξεις και ένα πρόγραμμα δράσης.


" ΚΟΥΒΑ: 58 χρόνια ζωντανής σοσιαλιστικής Επανάστασης "



 Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
 Το 2017 μπήκε χωρίς τη φυσική παρουσία του ιστορικού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, αλλά με το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας ζωντανό και μάχιμο.
Την Κυριακή 29 Γενάρη θα τιμήσουμε και θα γιορτάσουμε μαζί τα 58 χρόνια της κουβανικής επανάστασης, και τη 2η επέτειο από την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών αγωνιστών από τις φυλακές των ΗΠΑ.
 Δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ, ο κουβανικός λαός εξακολουθεί να αγωνίζεται για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού και για την επιστροφή του εδάφους της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ. Η αλληλεγγύη και η γνωριμία με τη σοσιαλιστική Κούβα είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Σας περιμένουμε!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μόνο η παιδεία μπορεί να σώσει τον κόσμο


Foto: Yaimí Ravelo
Πηγή: www.granma.cu

Το 15ο Παιδαγωγικό Συνέδριο (2017) θα λάβει χώρα από τις 30 Γενάρη έως τις 3 Φλεβάρη στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, υπό την αιγίδα περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση. 
 Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.pedagogiacuba.com, η εκδήλωση θα προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων και την υλοποίηση στην κοινωνία των επιστημονικών αποτελεσμάτων, στην αναζήτηση του συνδυασμού προσπάθειας, εμπειρίας και προθυμίας για την επίτευξη ποιοτικής, συναφούς και δίκαιης εκπαίδευσης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, εμβαθύνοντας στο καλύτερο της λατινοαμερικάνικης και παγκόσμιας εκπαιδευτικής σκέψης.



Έκθεση Πλαστικών Τεχνών "Μια άλλη ματιά στο Βενεζουέλα"


Η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της Έκθεσης Πλαστικών Τεχνών "Μια άλλη ματιά στο Βενεζουέλα" την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 19:30, στον Πολιτιστικό Χώρο "Francisco de Miranda", Χάρητος 6 Κολωνάκι.

Η έκθεση Πλαστικών Τεχνών "Μια άλλη ματιά στη Βενεζουέλα" έχει ως στόχο να αναδείξει στο ελληνικό κοινό την ομορφιά και τη φύση της Βενεζουέλας. H Βενεζουελάνα καλλιτέχνιδα, Aurora Douros, η οποία ζει εκτός της πατρίδος της τα τελευταία 30 χρόνια, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και καταλήγοντας στην Ελλάδα όπου ζει από το 1995, έχει φυλάξει από την παιδική της ηλικία και την πρώτη της νιότη τις εικόνες της χώρας της και προσπαθεί να τις αποτυπώσει στα έργα ζωγραφικής της και στα κοσμήματα που σχεδιάζει.

Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό μπορεί να ταξιδέψει στη Βενεζουέλα μέσω των επτά έργων τοπιογραφίας, που συμβολίζουν την ενέργεια και το φυσικό πλούτο της χώρας, όπως οι καταρράκτες Angel Falls, το Jasper Creek και το Αρχιπέλαγος Los Roques, ένα μεταλλικό γλυπτό από ίασπι, τρείς κορμούς με Πετρογλυφικά από το έμβλημα της Γουιάνα, «στοιχειώδης δημιουργία», και που αντιπροσωπεύει την εξέλιξη ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, και τέλος εννέα κοσμήματα κατασκευασμένα από πολύτιμους λίθους της Βενεζουέλας.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Κούβα: Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης Μαριέλ, ένα χειροπιαστό παράδειγμα εκσυγχρονισμού (Μέρος Β)

Πηγή: www.granma
Η Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ [Zona Especial de Desarrollo Mariel (ZEDM)], αφήνοντας πίσω της σε ικανοποιητικό βαθμό το αρχικό στάδιο ανάπτυξής της σε έργα υποδομής, μετατρέπεται σε ένα παραγωγικό και τεχνολογικό κέντρο με διοικητικές δομές. Προτίθεται δε, να γίνει ένα από τα σημεία με εξαιρετικές προδιαγραφές παγκοσμίως για επιχειρηματική δραστηριότητα. 

ΜΕΡΟΣ Β    ΜΕΡΟΣ Α

Για το εργατικό δυναμικό και άλλες προοπτικές

Δεν είναι λίγα αυτά που έλκουν, καθώς και τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ZEDM  στους κουβανούς και ξένους επενδυτές κατά την εγκατάστασή τους σαν εταιρείες ή αντιπρόσωποι.

Αυτή η τελευταία διαδικασία, εξηγεί η διευθύντρια, γλυτώνει τους επιχειρηματίες από γραφειοκρατικές διαδικασίες, διότι συνοδεύεται από ένα σύστημα με μοναδικές διατάξεις που είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση που απαιτείται για την εγκατάστασή τους.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Κούβα: Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης Μαριέλ, ένα χειροπιαστό παράδειγμα εκσυγχρονισμού (Μέρος Α)

Πηγή: www.granma
Η Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ [Zona Especial de Desarrollo Mariel (ZEDM)], αφήνοντας πίσω της σε ικανοποιητικό βαθμό το αρχικό στάδιο ανάπτυξής της σε έργα υποδομής, μετατρέπεται σε ένα παραγωγικό και τεχνολογικό κέντρο με διοικητικές δομές. Προτίθεται δε, να γίνει ένα από τα σημεία με εξαιρετικές προδιαγραφές παγκοσμίως για επιχειρηματική δραστηριότητα. 

ΜΕΡΟΣ Α   ΜΕΡΟΣ Β

Η Κούβα, αφού πέτυχε να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, που οφείλεται κυρίως στη βαθμιαία ισχυροποίηση της επικαιροποιημένης οικονομίας της, προχωρά μετασχηματίζοντας το πιο χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της διαδικασίας: την Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, μια περιοχή 465,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλυμμένα από βλάστηση, σε μια ιδανική τοποθεσία για να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Λούλα: Ήρθε η ώρα να κάνουμε να πιστέψει ο λαός και πάλι στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT)



Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) που διεξάγεται στο Σαν Πάολο, κάλεσε το Συνέδριο να αποκαταστήσει την δημόσιο εικόνα του Κόμματος.
Ο Λούλα, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, ζήτησε από τα μέλη και από τους συνέδρους να αξιοποιήσουν το συνέδριο και να δεσμευτούν για μια νέα πρόταση που θα κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων , λέγοντας χαρακτηριστικά, “να αφοσιωθούμε ψυχή τε και σώματι στο να καθαρίσουμε την εικόνα του κόμματος”.


Βολιβία: Επέτειος της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες


Foto: Radio Rebelde
Kοινωνικές οργανώσεις της Σάντα Κρους θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή μεγάλη συγκέντρωση για τα 11 χρόνια της προεδρίας του Έβο Μοράλες, όπως δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης Κάρλος Ρομέρο.

To υψηλό κυβερνητικό στέλεχος καθώς και εκπρόσωποι της περιφερειακής διεύθυνσης του “Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό – Πολιτικό εργαλείο για την Κυριαρχία των Λαών” δήλωσαν ότι η διαδήλωση θα γίνει στην περιοχή Ροτόντα Τσιριγουάνο της πόλης Σάντα Κρους.


Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Αργεντινή: Πάνω από 127.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2016



Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών (INDEC) της Αργεντινής, από την αρχή της θητείας του τωρινού προέδρου μέχρι τον Σεπτέμβριο, η απασχόληση στη χώρα μειώθηκε κατά 1,9%.

Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, ήταν να χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 127.000 Αργεντίνοι. 

Ο Νικολάς Μαδούρο τίμησε την μνήμη του Ρόμπερτ Σέρα



O πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικολάς Μαδούρο απότισε φόρο τιμής στη μνήμη και το επαναστατικό παράδειγμα του Ρόμπερτ Σέρα, o oποίος στις 16 Γενάρη θα γινόταν 30 ετών.

Σήμερα θυμόμαστε, επιβεβαιώνουμε την αγάπη μας, ξαναφέρνουμε στις αναμνήσεις μας και προσευχόμαστε για τον Ρόμπερτ Σέρα, όπου είναι το πνεύμα του , είναι και ο Ρόμπερτ Σέρα, βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας και εμείς πάντα θα προσευχόμαστε γι αυτόν, ας είναι αιώνια η μνήμη του όπως είναι αιώνιο το φως που μας έδωσε αυτό το παιδί, αυτός ο φίλος στην σύντομη ζωή του”, δήλωσε ο αρχηγός του Κράτους, στο Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο Ομπάμα τελικά έδωσε χάρη στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα



Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε χθες (Τρίτη) την απονομή χάρης σε 64 κρατούμενους και τη μείωση ποινής σε άλλους 209, μεταξύ των οποίων και στον αγωνιστή υπέρ της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, ο οποίος θα αποφυλακιστεί στις 17 Μαΐου.


Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ιατρική συνεργασία της Κούβας με την πόλη του Σικάγο

Πηγή: granma.cu

Με την επίσκεψη τριών κουβανών ειδικών στην πόλη του Σικάγο ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πρόγραμμα συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας (MINSAP), στα πλαίσια του οποίου επαγγελματίες της υγείας από την Κούβα και τις ΗΠΑ θα συνεργαστούν στην αξιολόγηση της ιατρικής περίθαλψης στις ευάλωτες και με περιορισμένους πόρους κοινότητες της πόλης του Σικάγο, με στόχο να προτείνουν δράσεις που να συνεισφέρουν στη βελτίωση των δεικτών υγείας.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Κάλεσμα για την 12η Διεθνή μπριγάδα 1η Μάη (2017)


Συνοπτικό πρόγραμμα: ΕΔΩ  ,  Αναλυτικό πρόγραμμα: ΕΔΩ
Αξιότιμοι φίλοι και φίλες
Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP και το ταξιδιωτικό του γραφείο Amistur Cuba S.A. σας προσκαλούν να πάρετε μέρος στην 12η Διεθνή Μπριγάδα με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας των εργαζομένων και ως ειδικό φόρο τιμής στον Comandante en jefe Φιντέλ Κάστρο και στον Ηρωικό Αντάρτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στην 50η επέτειο του θανάτου του στη μάχη.


Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Απώλεια 6 δις δολαρίων για τη Βενεζουέλα λόγω το οικονομικού πολέμου

Πηγή: Cubadebate.cu
(Με πληροφορίες από Prensa Latina)

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιορκίας κατά της μπολιβαριανής κυβέρνησης, που κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βενεζουέλα έχασε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BCV).

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το εθνικό κεφάλαιο που είναι κατατεθειμένο στο εξωτερικό την πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2017 ήταν 10.974.000.000 δολάρια. Την ίδια ημερομηνία του 2016 κατείχε 16.327.000.000 δολάρια σε συνάλλαγμα, το οποίο σημαίνει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 32,78% μέσα στο προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την BCV.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τι είναι η βορειοαμερικάνικη πολιτική “Στεγνά πόδια – Βρεγμένα πόδια”;



Η κυβέρνηση της Κούβας έχει εκφράσει την ανησυχία της για την πολιτική που ονομάζεται “Στεγνά πόδια -Βρεγμένα Πόδια” που εφαρμόζεται στους κουβανούς μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ.  

Ας δούμε σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η πολιτική που καταργήθηκε την Πέμπτη από τον Μπαράκ Ομπάμα, μια εβδομάδα πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. 

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Kούβα: Έγινε ένα αξιόλογο βήμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ


ΗΠΑ και ΚΟΥΒΑ συμφώνησαν να εφαρμόσουν τους μεταναστευτικούς τους νόμους με τρόπο μη επιλεκτικό και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση της Κούβας επιβεβαιώνεται ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε με τις ΗΠΑ στις 12 Γενάρη, βάζει τέλος στην πολιτική “στεγνά πόδια – βρεγμένα πόδια” ("Pies secos, pies mojados”) και αποτελεί “ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση των διμερών σχέσεων”.

Η Κούβα επισημαίνει στο ανακοινωθέν, ότι με αυτήν την συμφωνία “εξαλείφεται η πολιτική που έγινε ευρέως γνωστή ως “Στεγνά πόδια – βρεγμένα πόδια” και το πρόγραμμα προσωρινής εισόδου (parole) για τους Κουβανούς επαγγελματίες υγείας, που εφάρμοζε η Ουάσιγκτον σε τρίτες χώρες”.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

H εδραίωση του συστήματος των Αποστολών και των Μεγάλων Αποστολών αποτελεί προτεραιότητα το 2017 στη Βενεζουέλα


Πηγή: rnv.gob.ve

To τρίτο πιο μεγάλο καθήκον είναι η εδραίωση των Αποστολών, των Μεγάλων Αποστολών, του Μπολιβαριανού κοινωνικού μοντέλου”, δήλωσε ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της “Επιθετικής ατζέντας Carabobo 2017-2018”, στο Στρατόπεδο του Βουνού στο Καράκας, ο Μαδούρο τόνισε ότι “Πρέπει να εδραιώσουμε την Gran Misión Barrio Nuevo, Barrio Tricolor, Vivienda Venezuela, Robinson Productiva, Ribas Productiva, Sucre”.


Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Κούβα: To 72% του προϋπολογισμού του 2017 σε κοινωνικές δαπάνες


Foto: Ismael Francisco/Cubadebate.
Πηγή: www.cubadebate.cu 
  Πιστή στην σοσιαλιστική αντίληψη που τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο της  κυβερνητικής πολιτικής, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τον νόμο του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 με τον οποίο το 72% των τρεχουσών δαπανών διατίθεται σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες που συνδέονται με την ποιότητα ζωής του πληθυσμού και τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

Οι προϋπολογισμένες δαπάνες για την εκπαίδευση ανέρχονται σε 8.278.400.000 πέσος, ποσό που αντιπροσωπεύει το 23% του προϋπολογισμού και το 9% του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές. Έτσι εξασφαλίζεται η λειτουργία των 9.433 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εκτιμώμενο αριθμό 1.771.800 μαθητών και όλη η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με εκτιμώμενο αριθμό 145.770 φοιτητών και επιπλέον των 140.600 παιδιών στα νηπιαγωγεία της χώρας.



Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Πάνω από 2.000 επισκέπτες την ημέρα στον τάφο του Φιντέλ


Πηγή: todocuba.org (από Γκράνμα)

Την μεγάλη γκρίζα πέτρα όπου φυλάσσεται η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο από τις 4 Δεκέμβρη 2016, επισκέπτονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, δύο χιλιάδες άνθρωποι, κουβανοί και ξένοι, δήλωσε ο Γιούντις Γκαρσία, διευθυντής του νεκροταφείου στην εφημερίδα Γκράνμα.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί τον τάφο του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο νεκροταφείο Σάντα Ιφιγένεια του Σαντιάγο ντε Κούβα, ανατολικά του νησιού, στον ένα μήνα και κάτι από την ταφή των λειψάνων του πρώην προέδρου που πέθανε στις 26 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.


Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ορτέγκα και Μουρίγιο αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της Νικαράγουα


Πηγή: telesurtv.net

Στις 10 Γενάρη ο Ντανιέλ Ορτέγκα και η Ροσάριο Μουρίγιο αναλαμβάνουν αντίστοιχα, τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Νικαράγουα για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές που εκλέχτηκαν με ποσοστό πάνω από 72%.

Σε ολομέλεια του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ο πρόεδρός του Ρομπέρτο Ρίβας,σε μια επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Μανάγουα επέδωσε τα διαπιστευτήρια στο προεδρικό ζεύγος.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα απαντήσει στο αίτημα 108.000 πολιτών για απονομή χάριτος στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα


Πηγή: telesurtv.net

Τον Δεκέμβρη του 2016 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση, στο αίτημα για την απελευθέρωση του Λόπες Ριβέρα, που μέσω του διαδικτύου συγκέντρωσε περισσότερες από 108.000 υπογραφές. Σύμφωνα με ανακοινωθέν που απεστάλη στους υπογράφοντες το αίτημα, οι συστάσεις του Υπουργείο Δικαιοσύνης “αξιολογούνται με προσοχή” από τον Λευκό Οίκο, αλλά είναι πολιτική του να μην σχολιάζει αιτήματα για απονομή χάριτος.

Ο Πρόεδρος λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν την συνταγματική του εξουσία για να δείξει επιείκεια και οι συστάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αξιολογούνται με προσοχή πριν την λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις μεμονωμένες αιτήσεις για απονομή χάριτος. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική και τους όρους συμμετοχής στο "We the People" - που αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να επιλέξει να μην απαντήσει στα αιτήματα για κάποια θέματα – ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει την συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεται στην παρούσα αναφορά” , αναφέρει η επίσημη απάντηση του Λευκού Οίκου στο συγκεκριμένο αίτημα.


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Διεθνής Μπριγάδα “Στα μονοπάτια του Τσε”, Κούβα, 1-15 Οκτώβρη 2017

Με αφορμή την 50η επέτειο της δολοφονίας του κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, το Κουβανικό Ινστιτούτο για την Φιλία των Λαών καλεί όλους τους φίλους να συμμετέχουν στην 2η διεθνή μπριγάδα “Στα μονοπάτια του Τσε” στην οποία θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την κληρονομιά του Τσε στην Κούβα και να επαναβεβαιώσουν την αλληλεγγύη της στην Κουβανική Επανάσταση.


Νικητής ο Ζοβενέλ Μουαζέ στις προεδρικές εκλογές της Αϊτής


Πηγή: cubadebate.cu
Το προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο της Αϊτής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ης Νοεμβρίου είναι ο επιχειρηματίας Ζοβενέλ Μουαζέ του Κόμματος της Αϊτής Tet Kale (PHTK).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εκλογικό Συμβούλιο στον ιστότοπό του, ο Μουαζέ έλαβε το 55,60% των ψήφων και αναδείχτηκε νικητής από τον πρώτο γύρο.

Το Εκλογικό Δικαστήριο της Αιτής επανεξέτασε τα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατάγγειλαν ενδεχόμενη νοθεία και απαίτησαν επανακαταμέτρηση των ψήφων. “Δεν υπήρξε μαζική νοθεία στις εκλογές. Υπήρξαν παρατυπίες που δεν επηρέασαν την εκλογική διαδικασία”, αποφάνθηκε το δικαστήριο.


Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Η Κούβα καταθέτει επικύρωση της κλιματικής συμφωνίας στον ΟΗΕ

Πηγή: Cubadebate.cu

Η Κούβα κατέθεσε στις 28/12, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού, πρωτοβουλία με σκοπό να προστατεύσει τις σημερινές και μελλοντικές γενιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η μόνιμη εναλλασσόμενη αντιπρόσωπος του νησιού στον ΟΗΕ, Άνα Σίλβια Ροντρίγκες, και η υπεύθυνη προσωρινών διαπραγματεύσεων του τμήματος συμφώνων του οργανισμού, Αράντσα Ινόχαλ, ηγήθηκαν στην τελετή, στην οποία συμμετείχε επίσης η κουβανή αξιωματούχος Τανιέρις Ντιέγκες.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Μία ακόμα έκφραση επαναστατικής ισχύος στην Κούβα (+video)



Aβάνα, Κούβα – Την Δευτέρα 2 Γενάρη, ο εορτασμός της Ημέρας των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FAR) και της 60ης επετείου της εκστρατείας του πλοιάριου Γκράνμα, αποτέλεσαν ένα παράδειγμα ισχύος και σθένους της Κουβανικής Επανάστασης, δήλωσε ο Λεονέι Κασαμαγιόρ, νοσηλευτής στην Αβάνα.

Η παρέλαση ήταν υπέροχη – είπε – γιατί οι πρωταγωνιστές της ήταν νέοι άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές ομάδες, φοιτητές, γιατροί, δάσκαλοι, εργαζόμενοι και αγρότες, οι οποία συμμετείχαν για να υποστηρίξουν τις ηθικές μας αρχές.