Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Μπριγάδα Αντόνιο Μασέο: Ένα μέτωπο του αγώνα της κουβανικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ


MAx Lesnik - Andrés Gómez
Πηγή: Cubadebate.cu

Το Δεκέμβρη του 1977 μια ομάδα 55 Κουβανών νέων, κατοίκων Ηνωμένων Πολιτειών, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την πατρίδα καταγωγής τους αναζητώντας μια αλήθεια που της απέκρυβαν για περισσότερο από μια δεκαετία. Γεννήθηκε με αυτό τον τρόπο η Μπριγάδα Αντόνιο Μασέο, οργάνωση κλειδί για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και των ελευθεριών του κουβανικού λαού και της επαναστατικής του διαδικασίας. Σαράντα χρόνια από αυτό το γεγονός, επιστρέφουν στην Κούβα γερασμένοι από τα χρόνια, αλλά με την ίδια ενέργεια όπως πάντα.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Αντρές Γκόμες, Εθνικός Συντονιστής της Μπριγάδας Αντόνιο Μασέο, ανήγγειλε ότι οι ημερίδες εορτασμού που εκτείνονται από τις 18 έως τις 20 Δεκέμβρη, θα είναι αφιερωμένες στο παράδειγμα και στη διδασκαλία του Φιντέλ.


Ο Κουβανός δημοσιογράφος κάτοικος Μαϊάμι τόνισε ότι ανάμεσα στις πρωταρχικές πρωτοβουλίες θα είναι η επίσκεψη στο κοιμητήριο Κριστόμπαλ Κολόν της πρωτεύουσας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους συντρόφους στον αγώνα που αναπαύονται στο Πάνθεο των Εμιγρέδων Επαναστατών.

Επίσης θα κατατεθούν άνθη στον τάφο του Αρχιστράτηγου του Απελευθερωτικού Στρατού, Μάξιμο Γκόμες, και στο Μαυσωλείο των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, όπου έχουν αποτεθεί τα λείψανα των θυμάτων της απόπειρας στο αεροσκάφος των Κουβανικών Αερογραμμών, στις 6 Οκτώβρη 1976.

Σε μια ανασκόπηση των 40 ετών εργασίας της Μπριγάδας, ξεχώρισε ότι έχουν υπερασπιστεί πολλούς σκοπούς για την Κούβα, όπως η μάχη για να πετύχουν την επιστροφή του μικρού Ελιάν Γκονσάλες στη χώρα του, την αποφυλάκιση των Πέντε και την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Αβάνα.

Ο Μαξ Λέσνικ, ηγέτης του συνασπισμού Alianza Martiana (Συμμαχία Μαρτί), όπου έχει ενταχθεί η Μπριγάδα Αντόνιο Μασέο εδώ και 17 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάψουν να αγωνίζονται στο σημερινό πλαίσιο της οπισθοδρόμησης στις σχέσεις με την Κούβα, που έχει προωθηθεί από την βορειοαμερικανική κυβέρνηση.

Τόνισε ότι η Συμμαχία θα κάνει περισσότερα στην ίδια κατεύθυνση για να αντιστρέψει αυτή την πολιτική που δεν βλάπτει μόνο την κυβέρνηση της Κούβας, αλλά και το λαό και την ίδια την μετανάστευση.