Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Διεθνείς παρατηρητές τονίζουν τη δύναμη του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας

Οι δύο διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία στην Περιφέρεια Γιαρακούι, και οι δύο από τον Ισημερινό, έδωσαν αυτή την Κυριακή συνέντευξη τύπου από την κρατική έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) για να κάνουν έναν απολογισμό της εκλογικής μέρας, την οποία χαρακτήρισαν εξαιρετική, διαυγή, ασφαλή και από τις καλύτερες που υπάρχουν στον κόσμο.
Ο Μανουέλ Σινκιλάντα, εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ακαδημίας του Ισημερινού, και ο Χοσέ Αρίσα, κοινωνιολόγος, ανέφεραν ότι συμμετείχαν εδώ και μία εβδομάδα στις διαδικασίες και τους ελέγχους που διεξήχθηκαν, και σε κάθε αξιολόγηση μπορούν να βεβαιώσουν ότι όλα πραγματοποιούνται με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.
Ο Σινκιλάντα τόνισε τη δύναμη του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας, πλήρως αυτοματοποιημένου, το οποίο επιτρέπει να ελεγχθεί οποιοδήποτε από τα στάδια του σε πραγματικό χρόνο και προστατεύεται από οποιαδήποτε δόλια πράξη.
«Είδαμε εδώ στη Βενεζουέλα την υψηλή αυτοματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, ενώ στον Ισημερινό ακόμα ένα μεγάλο μέρος γίνεται στο χέρι. Επιπλέον, παρόλο που η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική όπως στον Ισημερινό, παρατηρήσαμε μία υψηλή συμμετοχή ψηφοφόρων, δήλωσε.
Τονίζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας
Ο Αρίσα σημείωσε ότι στον Ισημερινό, καθώς είναι μία διαδικασία που ακόμα γίνεται εν μέρει στο χέρι υπάρχει περιθώριο σφάλματος που μπορεί να φτάσει στο 5%, ενώ στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο λόγω αυτοματοποίησης.
Και οι δύο εκπρόσωποι συμφώνησαν ότι στον υπόλοιπο κόσμο δημιουργείται ένα πρότυπο γνώμης για τη Βενεζουέλα σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μία δικτατορία και ότι οι εκλογές είναι απάτη, το οποίο όπως διαπίστωσαν είναι εντελώς λάθος.
«Παρατηρήσαμε ότι σε αντίθεση με ότι λέγεται για τη Βενεζουέλα στον Ισημερινό και στη Λατινική Αμερική, βλέπουμε ότι υπάρχει πολλή δημοκρατία, περισσότερη από ό,τι στη χώρα μας. Υπάρχει μία υψηλή συμμετοχή, το οποίο εξασφαλίζει τη νομιμότητα και την εγκυρότητα των εκλογών», ανέφερε ο Αρίσα.
Ο Σινκιλάντα προσέθεσε ότι πράγματι η αρνητική εκστρατεία κατά της Βενεζουέλας είναι όλο και πιο ισχυρή και πρέπει να αποδομηθεί για το καλό του λαού.
«Παρατηρούμε ότι όσα λένε για την ύπαρξη βίας στο λαό και ότι ο κόσμος πιάνεται στα χέρια είναι ψέμα, αντίθετα είδαμε πολλή επιθυμία και όρεξη για συμμετοχή στις εκλογές. Γι' αυτό φεύγουμε τελείως πεπεισμένοι ότι όσα λένε για τη χώρα είναι εντελώς ψευδή και αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουμε στον Ισημερινό, είπε.