Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

O Eλληνοκουβανικός Σύνδεσμος Καλαμάτας "Venceremos" στην μπριγάδα για τον Τσε στην Κούβα

Ο  Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Καλαμάτας "Venceremos", ενημέρωσε τον τοπικό τύπο για την συμμετοχή του στην ελληνική αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στην διεθνή εκδήλωση μνήμης στην Κούβα: Στην μπριγάδα "Por los caminos del  Che" (Στα μονοπάτια του Τσε), που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο των 50 χρόνων από την δολοφονία του στη Βολιβία. 

Η μπριγάδα έλαβε χώρα στο Διεθνές Κάμπινγκ "Χούλιο Αντόνιο Μέγια" στο Καιμίτο, κοντά στην Αβάνα, και έλαβαν μέρος  αντιπροσωπείες από 21 χώρες, με μεγαλύτερη αυτήν των ΗΠΑ. Οικοδεσπότης ήταν το Κουβανικό Ινστιτούτο για την Φιλία των Λαών (ICAP).


Όπως αναφέρουν, "επισκεφτήκαμε τα μέρη που ο Τσε είχε τα αρχηγεία του και τα μέτωπα που πολέμησε στη διάρκεια της Επανάστασης. Στο τέλος, το Μουσείο της Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκονται τα οστά του και πήραμε μέρος στην μεγαλειώδη εκδήλωση στην Πλατεία της Σάντα Κλάρα, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών στη μνήμη του, παρουσία χιλιάδων κόσμου και του Ραούλ Κάστρο".

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο πρόεδρος του ΕΚ Καλαμάτας επισκέφτηκε το Σαντιάγο της Κούβας για να παραδώσει τις δωρεές ιατρικού και σχολικού εξοπλισμού που είχε συγκεντρώσει, σε μια πολυκλινική και ένα δημοτικό σχολείο στην περιοχή Ελ Κούμπρε.

Επίσης, ο ΕΚ Καλαμάτας μεταφέρει τις ευχαριστίες του δημοτικού σχολείου "Ρούμπεν Μπράβο Άλβαρες" του Ελ Κούμπρε, προς την ΑLMA SPORT Καλαμάτας για την ευγενική δωρεά ποδοσφαιρικού υλικού στο σχολείο.

Τέλος, στον τοπικό τύπο της Καλαμάτας δημοσιεύτηκε  άρθρο  του Συνδέσμου για την επέτειο των 50 χρόνων από την δολοφονία του Τσε:

50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

«Ρίξε δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις», ήταν τα τελευταία λόγια του τραυματισμένου Τσέ προς τον εκτελεστή του, λοχία του Βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν, στις 9 Οκτ. 1967. 

Έτσι, εκείνη την αποφράδα μέρα για τους αδικημένους όλου του κόσμου, αυτό το ανδρείκελο και μισθοφόρος της CIA, έκοψε – με εντολή της - το νήμα της ζωής του μεγαλύτερου, του πιο αγνού, του πιο συνεπή επαναστάτη όλων των εποχών. Τι κι αν τον σκότωσαν όμως, 50 χρόνια μετά, ζει ακόμα στις καρδιές όσων «τρέμουν από αγανάκτηση για κάθε αδικία». Ζούσε από κοντά την καθημερινότητα των ανθρώπων της Ν. Αμερικής και συνειδητοποίησε πόσα κοινά «θέλω» είχαν. Βίωναν παρόμοιες συνθήκες, είχαν κοινές επιθυμίες με κυρίαρχη όμως μία: Να ζήσουν ελεύθεροι, καθώς στέναζαν κάτω από αμερικανόδουλα τυραννικά καθεστώτα. Γεννημένος για συνεχή, ασταμάτητη Δράση, έσπειρε τη φωτιά της επανάστασης σε Γουατεμάλα, Περού, Κούβα, Κονγκό, Βολιβία,….αιωνιότητα..

Ποτέ δεν ζήτησε αξίωμα, θέση πίσω από ένα γραφείο. Ήταν εχθρός της απραξίας και της ακινησίας. Αφιερώθηκε στο διαχρονικό του όνειρο της εξάπλωσης της επανάστασης σε κάθε σημείο της γης, όπου οι απλοί άνθρωποι βιώνουν την βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Προειδοποιούσε όμως ότι: «Η Επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν ωριμάσει. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να πέσει», και συμπλήρωνε: « Αξίζει φίλε μου να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει». «Είμαστε ρεαλιστές ζητάμε το ακατόρθωτο…. Αυτή η επανάσταση είναι το πρώτο αυθεντικό δημιούργημα του αυτοσχεδιασμού….το τελειότερο οργανωμένο χάος του σύμπαντος», έλεγε για την Κουβανική επανάσταση. 

Ο Commandante, νίκησε την απελπισία και το θάνατο, πάλεψε ενάντια σ’ αυτούς που ιδιοποιούνται τον πλούτο που παράγουν τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων. Θυσίασε τις ανέσεις, την οικογένεια, τους φίλους, την ίδια του τη ζωή και νίκησε. Ταγμένος σε μια επανάσταση χωρίς σύνορα, στην παγκόσμια αλληλεγγύη, στην αδελφοσύνη των λαών, πάλεψε για τη νίκη των αδικημένων, των φοβισμένων, των αδύναμων. Πάλεψε για τον θρίαμβο της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης της Ελπίδας. Η Κούβα είναι τυχερή που ο Τσέ αποτελεί δικό της κομμάτι, το πιο ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της. Είναι ο φάρος που οδηγεί τη νεολαία της στην μέχρι θανάτου υπεράσπιση της Επανάστασης, σε όλο και πιο υψηλές κατακτήσεις, σε πείσμα των αμερικανών και σιωνιστών δολοφόνων. HASTA LA VICTORIA SIEMPRE. 

EΛΛΗΝΟ-ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«VENCEREMOS»