Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Όσκαρ Λόπες στην Κούβα

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο πορτορικανός αγωνιστής Όσκαρ Λόπες Ριβέρα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κούβα επαναλαμβάνοντας ότι η πραγματικότητα ήταν πολύ ανώτερη από ότι είχε ονειρευτεί. «Ήταν πιο πολύ ευτυχισμένη, πιο έντονη και πολύ πιο ευχάριστη από αυτό που περίμενα», δήλωσε.

Την Κυριακή τον αποχαιρέτησε στο διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί ο Φερνάντο Γκονσάλες Γιόρτ, πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), ο οποίος μοιράστηκε τέσσερα χρόνια σε κελί στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον πορτορικάνο ήρωα.

Ο Όσκαρ επανέλαβε τα εύσημα για τον «κομαντάντε εν χέφε» Φιντέλ Κάστρο, και ευχαρίστησε τον κουβανικό λαό που ενώθηκε στην καμπάνια για την απελευθέρωσή του από τις φυλακές των ΗΠΑ - όπου αντιστάθηκε με αξιοπρέπεια για σχεδόν 36 χρόνια – και για την αγάπη με την οποία τον περιέλαβε από την άφιξή του στις 12 του μηνός.

Ο Φερνάντο αποχαιρέτησε με θερμή αγκαλιά τον Όσκαρ, ο οποίος συνοδευόταν από την κόρη του Κλαρίσα και την εγγονή του Καρίνα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κούβα, ο Όσκαρ παρασημοφορήθηκε με την Τάξη Αλληλεγγύης του Συμβουλίου του Κράτους και συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση για τον Φιντέλ στο Πολιτιστικό Σπίτι της ALBA και σε συνάντηση με φοιτητές του πανεπιστημίου της Αβάνας.

Παρέστη επίσης σε εκδήλωση προς τιμήν το στην έδρα του ICAP, και απέτισε φόρο τιμής σε κουβανούς και πορτορικάνους πατριώτες στο νεκροταφείο Κολόν, στον Τσε και στους συντρόφους του στην Σάντα Κλάρα, και στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια του Σαντιάγο στον Χοσέ Μαρτί, τον κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, τον Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες και τη Μαριάνα Γκραχάλες.

Επίσης κατά την περιοδεία του από διάφορες επαρχίες έγινε δεκτός από τις τοπικές αρχές, παρέλαβε τιμητικές διακρίσεις, συνομίλησε με τον πληθυσμό και επισκέφτηκε ιστορικά μνημεία όπως η Ντεμαχάουα, ο στρατώνας Μονκάδα, το σπίτι που γεννήθηκαν ο Φιντέλ και ο Ραούλ στο Μπιράν και το μουσείο Νίκο Λόπες.

Παρακολούθησε ακόμα την παιδική παράσταση Colmenita, μια συναυλία του τροβαδούρου Σίλβιο Ροντρίγκες και διέτρεξε την παλιά πόλη της Αβάνας και το συγκρότημα Μόρο – Καμπάνια, μεταξύ άλλων.



Foto: Omara García/ ACN