Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ κατά της Κούβας

Πηγή: granma.cu (*)

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτρικ Λίχι θεώρησε ως κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου τους νέους περιορισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους πολίτες της χώρας αυτής που ενδιαφέρονται να κάνουν δουλειές με την Κούβα και να ταξιδέψουν στο νησί της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με το βουλευτή της πολιτείας του Βερμόντ και υπέρμαχο της προσέγγισης ανάμεσα στη χώρα του και στην Κούβα, τα μέτρα είναι αυτά που «θα περίμενε κανείς από μια παρανοϊκή ολοκληρωτική κυβέρνηση, όχι από μια δημοκρατία όπως η δική μας».


Η υποκρισία των ιδεολόγων του Λευκού Οίκου είναι προφανής, υποστήριξε ο Λίχι σε ανακοίνωσή του, ο οποίος χρησιμοποίησε επίσης τους χαρακτηρισμούς «επαχθείς» και «ευτελείς» για τις διευθετήσεις. Δήλωσε επίσης ότι η Κούβα δεν αντιπροσωπεύει ούτε την ελάχιστη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα βλάψουν τους επιχειρηματίες να ευημερήσουν καθώς και τον κουβανικό λαό, αποθαρρύνοντας τους πολίτες των ΗΠΑ να ταξιδέψουν εκεί, κατέληξε.

Από την άλλη, ο Κόλιν Λάβερτι, πρόεδρος του Cuba Educational Travel, οργανωτικής ομάδας ταξιδιών στην Κούβα, είπε ότι οι περιορισμοί εξυπηρετούν για να κατευναστεί μια μειοψηφία που εξαφανίζεται στο νότο της Φλόριντα, και ζημιώνουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες από τις ΗΠΑ και την Κούβα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικού Εμπορίου (NFTC) των Ηνωμένων Πολιτειών θεώρησε από την πλευρά του λανθασμένους τους νέους περιορισμούς της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό που ιδρύθηκε το 1914, και παρέχει υπηρεσίες σε εκατοντάδες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εμπορική και δημοσιονομική πολιτική, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις αμερικανικές εταιρίες στις δοσοληψίες τους με την Κούβα είναι αντιπαραγωγικές.

Μέσω ανακοίνωσης, ο αντιπρόεδρος του NFTC, Τζέικ Κόλβιν, δήλωσε ότι η απαγόρευση στις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ εμποδίζει τους πολίτες των ΗΠΑ να λάβουν μέρος σε μια οικονομική δραστηριότητα δυνητικά επικερδή για τους εργαζόμενους και τον κουβανικό λαό.

Η διακήρυξη τόνισε επίσης ότι το να επιτρέπονται τα λεγόμενα ταξίδια «από λαό σε λαό» υπό την αιγίδα ενός οργανισμού θα περιορίσει την επικοινωνία που οι πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν με τους Κουβανούς στο νησί.

Σημείωσε ότι αυτοί οι περιορισμοί θα βλάψουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίοι σχηματίζουν τον ιδιωτικό τομέα που η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το NFTC, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, και τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη, προκαλούν σύγχυση στους ταξιδιώτες και θα απαιτήσουν σημαντικούς πόρους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εφαρμοστούν.



(*) Αυτή η ανάρτηση αποτελεί το 2ο μέρος του ίδιου άρθρου της Granma. Το 1ο Μέρος δημοσιεύτηκε με τίτλο Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέους περιορισμούς στα ταξίδια και το εμπόριο με την Κούβα