Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέους περιορισμούς στα ταξίδια και το εμπόριο με την Κούβα

Πηγή: Granma.cu

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα (8/11) μεγαλύτερους περιορισμούς για τους πολίτες της που ενδιαφέρονται να κάνουν δουλειές με την Κούβα και να ταξιδέψουν στο νησί της Καραϊβικής, σε εφαρμογή του προεδρικού μνημονίου που ανακαλεί σημαντικές όψεις της προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου και Οικονομικών έδωσαν στη δημοσιότητα την υιοθέτηση «συντονισμένων δράσεων» για την εφαρμογή του εγγράφου που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 16 του προηγούμενου Ιουνίου στο Μαϊάμι της Φλόριδας, οι οποίες περιλαμβάνουν απαγόρευση στους πολίτες των ΗΠΑ να κάνουν συναλλαγές με περισσότερες από 180 οντότητες του νησιού της Καραϊβικής.

 

Επιπλέον, υποχρεώνει όλα τα εκπαιδευτικά ταξίδια μη ακαδημαϊκού χαρακτήρα «από λαό σε λαό» να γίνονται υπό την αιγίδα οργανισμού που υπάγεται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου ανακοινώνουν τροποποιήσεις στη Ρύθμιση του Ελέγχου Κουβανικών Περιουσιακών Στοιχείων και στους Κανονισμούς της Διοίκησης Εξαγωγών.

Αυτά τα βήματα, σύμφωνα με το κείμενο, εφαρμόζουν αλλαγές στο πρόγραμμα κυρώσεων προς την Κούβα που ανακοινώθηκε από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο τον Ιούνιο, όταν αποφάσισε να σβήσει πολλά από τα βήματα που έκανε προς το νησί ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017).

Οι αλλαγές, που περιλαμβάνουν μέτρα συμπληρωματικά του Υπουργείου Εξωτερικών, θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη μέρα, όταν δημοσιευτούν στο Ομοσπονδιακό Μητρώο [αντίστοιχο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως – στμ].

Ως μέρος αυτών των μέτρων δημοσιεύτηκε λίστα με οντότητες και υπο-οντότητες που περιορίζονται, η οποία θα δημοσιευτεί και θα επικαιροποιείται περιοδικά, και η οποία περιλαμβάνει εταιρίες συνδεδεμένες με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας και ασφάλειας του νησιού.

Στα άτομα υποκείμενα στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα απαγορεύεται να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες απευθείας χρηματοοικονομικές συναλλαγές με αυτούς τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων περισσότερα από εκατό ξενοδοχεία, λιμάνια και καταστήματα.

Όσο αφορά στα ταξίδια, πλέον δεν θα εγκρίνονται οι ιδιωτικές εκπαιδευτικές επισκέψεις μη ακαδημαϊκού χαρακτήρα, και όσοι πάνε στο νησί υπό την αιγίδα ενός οργανισμού θα πρέπει να συνοδεύονται από εκπρόσωπο αυτού, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Τα μέτρα, που έρχονται ακριβώς μια εβδομάδα αφότου 191 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ καταδίκασαν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο νησί για πάνω από μισό αιώνα, τροποποιεί επίσης τον ορισμό των «αξιωματούχων απαγορευμένων από την κυβέρνηση της Κούβας να συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα επιπλέον άτομα».

Η ανακοίνωση των περιορισμών συμβαίνει, επιπλέον, σε στιγμές που πολυάριθμοι οικονομικοί, ακαδημαϊκοί και εμπορικοί κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους δεσμούς με την Κούβα, και ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ ευνοούν τον τερματισμό του αποκλεισμού.