Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Πρόστιμο στην American Express για παραβίαση των όρων αποκλεισμού της Κούβας


Το βορειοαμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η χρηματοπιστωτική εταιρεία American Express Company (AMEX) θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 204.277 δολαρίων για την εικαζόμενη παραβίαση του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στην Κούβα πριν από 55 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών (OFAC) οι κυρώσεις αυτές έχουν σχέση με πιθανή ευθύνη της βελγικής εταιρείας BCC Corporate SA (BCCC) σε εμφανιζόμενες παραβιάσεις των Κανονισμών Ελέγχου των Κουβανικών Περιουσιακών Στοιχείων. Η BCCC είναι μία εταιρεία που εκδίδει πιστωτικές κάρτες σε πελάτες που έχουν έδρα στην Ευρώπη.

Το νέο πρόστιμο σε εταιρεία για παραβίαση του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα, εντάσσεται σε μια σειρά κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βορειοαμερικάνικες και ξένες εταιρείας από την αρχή του χρόνου, όπως το πρόστιμο που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο στη μη κερδοσκοπικό οργανισμό Συμμαχία για μια Υπεύθυνη Πολιτική απέναντι στην Κούβα (10.000 δολάρια) και στην καναδική τράπεζα Toronto Dominion (955.750 δολάρια).

Στις 8 Ιουνίου, ακολούθησε η εταιρεία χρηματοδότησης αγοράς οχημάτων από ιδιώτες και εμπόρους προϊόντων Honda και Acura, American Honda Finance Corporation, η οποία δέχτηκε πρόστιμο 87.255 δολαρίων.

Τον Ιούνιο επίσης, στη βορειοαμερικανική ασφαλιστική εταιρεία American Internacional Group επιβλήθηκε πρόστιμο 148.698 δολαρίων.

Το νέο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην American Express συνδέεται με την οικονομική, εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία που συνεχίζουν να διατηρούν σε ισχύ οι ΗΠΑ ενάντια στο νησί και ανακοινώθηκε μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εφαρμογής των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια και το εμπόριο με την Κούβα.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε ισχύ αυτά τα μέτρα, μετά την απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία από την διεθνή κοινότητα μιας τέτοιας πολιτικής, κατά της οποίας τοποθετήθηκαν 191 χώρες στη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ την 1η Νοέμβρη.