Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Οι ΗΠΑ διατάζουν την αποχώρηση κουβανών διπλωματών από την Ουάσινγκτον

Πηγή: Cubadebate.cu
Το Υπουργείο Εξωτερικών (State Department) των ΗΠΑ διέταξε σήμερα (3 Οκτωβρίου) την αποχώρηση 15 κουβανών διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, το μέτρο αυτό σχετίζεται με τα περιστατικά υγείας που αναφέρθηκαν από μέλη της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα, αλλά υπογράμμισε ότι δεν συνιστούν αλλαγή πολιτικής προς τη χώρα της Καραϊβικής ούτε απόδοση ευθυνών για αυτά τα γεγονότα.

«Διατηρούμε τις διπλωματικές σχέσεις», πρόσθεσε η πηγή. Αυτή η κίνηση, είπε, έχει σκοπό να εξισώσει τη δυνατότητα λειτουργίας των διπλωματικών εδρών στις αντίστοιχες πρωτεύουσες, κατόπιν της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών της 29ης Σεπτέμβρη να αποσύρει περισσότερο από το μισό διπλωματικό προσωπικό στην Αβάνα και τους συγγενείς τους.


Η πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον θα διατηρήσει το ελάχιστο προσωπικό για επείγουσες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, αξιωματούχος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, συζήτησε το σχέδιο τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, ο οποίος αναφέρεται στα περιστατικά ως «επιθέσεις», οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν ποιος είναι υπεύθυνος ή ποιος τα προκάλεσε.

Μέσω ανακοίνωσης, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα διατηρούνται.

Σύμφωνα με την επίσημη πηγή από τις ΗΠΑ που μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, η κουβανική κυβέρνηση τον ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνα γύρω από το θέμα, και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές των ΗΠΑ σε αυτή την προσπάθεια. Ο εκπρόσωπος του State Department πρόσθεσε ότι συνεχίζουν και τη δική τους έρευνα, και υπογράμμισε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν συνιστούν απόδοση ευθυνών.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση, η Γενική Διευθύντρια Ηνωμένων Πολιτειών του κουβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χοσεφίνα Βιδάλ, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Κούβας δεν έχει καμία ευθύνη για τα εν λόγω γεγονότα και τηρεί σοβαρά και αυστηρά τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης για τις Διπλωματικές Σχέσεις.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε από το State Department είναι εσπευσμένη και θα επηρεάσει τις διπλωματικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Η Βιδάλ επανέλαβε την θέληση της Κούβας να συνεχίσει μια ενεργή συνεργασία ανάμεσα στις αρχές των δύο χωρών, για την πλήρη διασαφήνιση αυτών των γεγονότων, για την οποία θα είναι απαραίτητη μια αποτελεσματικότερη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απέναντι στις κινήσεις της Ουάσινγκτον σχετικά με αυτό το θέμα, και ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, διάφορες φωνές χαρακτήρισαν τις ενέργειες του State Department ως υπερβολικές και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που συνιστούν για την διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Η Engage Cuba, μια οργάνωση που υπερασπίζεται την προσέγγιση με την Κούβα, κάλεσε να επιλυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό. Ο Τζέιμς Ουίλιαμ, πρόεδρος αυτής της ομάδας εργασίας, καταδίκασε το μέτρο της κυβέρνησης Τραμπ και ζήτησε να συνεχίσει η ενίσχυση των διμερών δεσμών.

Ο Σύνδεσμος Υπηρεσιών Εξωτερικού Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τη Μπαρμπαρα Στίβενσον είναι εναντίον της μείωσης των διπλωματών στην Αβάνα.

Σε δηλώσεις στο δικτυακό μέσο BuzzFeed, η Στίβενσον, έμπειρο στέλεχος στις υπηρεσίες εξωτερικού, είπε ότι τα φερόμενα προβλήματα υγείας που αναφέρθηκαν από διπλωμάτες στην Αβάνα, δεν δικαιολογούν μια αποχώρηση τέτοιας κλίμακας.

Από την πλευρά της, η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Συμφερόντων ΗΠΑ στην κουβανική πρωτεύουσα, Βίκι Χάντλεστον, έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι κακές ανταποκρίνονται στην εμμονή του γερουσιαστή Μάρκο Ρούβιο κατά της Κούβας.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων, τουριστικών πρακτόρων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών στις ΗΠΑ καταδίκασαν τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δραστική μείωση της διπλωματικής παρουσίας στην Κούβα.

Μέλη της επαγγελματικής ένωσης «Υπεύθυνα και Ηθικά Ταξίδια» (με αρχικά RESPECT στα αγγλικά) συζήτησαν ένα σχέδιο διακήρυξης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς αυτό το μέτρο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.



Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας:
Ισπανικά
Αγγλικά