Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ο Ραούλ Κάστρο ηγήθηκε της πολιτικής και στρατιωτικής τελετής στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο Αρχηγός του Στρατού, Ραούλ Κάστρο, Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, προήδρευσε της πολιτικής εκδήλωσης και της στρατιωτικής τελετής ταφής των σορών του Κάρλος Μανουέλ δε Σέσπεδες και της Μαριάνας Γκραχάλες (*).

Στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια, περισσότεροι από 350 προσκεκλημένοι από τις ανατολικές επαρχίες και το Καμαγκουέι ήταν παρόντες στη στιγμή μεγάλου συμβολισμού κατά την οποία οι σοροί του Σέσπεδες, Πατέρα της Πατρίδας, και της Μαριάνα, Μητέρας όλων των Κουβανών, μεταφέρθηκαν με προσοχή στον χώρο ιστορικής κληρονομιάς της νεκρόπολης. 

 
 
Τοποθετημένο στο νεκροταφείο του Σαντιάγκο, το ταφικό μνημείο του Σέσπεδες εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκέμβρη 1910 κατά την τρίτη ταφή της σορού του ενώ η σορός της Μαριάνα μεταφέρθηκε από τη Τζαμάικα και αποτέθηκε στην Σάντα Ιφιχένια στις 23 Απρίλη 1923.

Στην πολιτική και τελετουργική εκδήλωση παρέστησαν στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, της κυβέρνησης, των μαζικών οργανώσεων και του Συνδέσμου Πολεμιστών της Κουβανικής Επανάστασης.

Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ο λαός του Σαντιάγκο απέτισε φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, στον Εθνικό Ήρωα Χοσέ Μαρτί, στον Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες και στην Μητέρα όλων των Κουβανών, Μαριάνα Γκραχάλες. 

(*) Σημείωση:
- Carlos Manuel Perfecto del Carmen de Céspedes y López del Castillo (1819-1874). Κουβανός δικηγόρος, που ξεκίνησε τον 1ο Πόλεμο Ανεξαρτησίας της Κούβας στις 10 Οκτώβρη 1868. Πέθανε στη μάχη και θεωρείται Πατέρας της Πατρίδας.
- Mariana Grajales Cuello (1815-1893). Μητέρα 7 αγωνιστών των πολέμων ανεξαρτησίας, από τους οποίους πιο γνωστός ήταν ο στρατηγός Αντόνιο Μασέο Γκραχάλες. Για το παράδειγμα και τη δράση της θεωρείται Μήτερα όλων των Κουβανών.