Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Το Πουέρτο Ρίκο χωρίς φως και νερό 11 μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία


Πηγή: Cubadebate.cu

11 ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία από το Πουέρτο Ρίκο, οι κάτοικοί του ακόμα μαστίζονται από τις πληγές που άφησε ο τροπικός κυκλώνας, σε βαθμό που να μην έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό.  

Οι ισχυρές βροχές και άνεμοι της "Μαρίας" είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να μείνουν κατεστραμμένοι ή αποκλεισμένοι, το ηλεκτρικό δίκτυο έμεινε άχρηστο, εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς νερό και φως, προβλήματα στα οποία προστίθεται η έλλειψη καυσίμων.


Μετά το πέρασμα του τυφώνα κατηγορίας 4, δεν έμενε άλλη λύση στους κατοίκους παρά να συμμαζέψουν την καταστροφή με τα ίδια τους τα χέρια, λόγω του ότι οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι βατοί και ο πληθυσμός βρίσκεται απομονωμένος.

Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να έρχονται περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την καταστροφή, ωστόσο τα φορτηγά δεν μπορούν να τα μοιράσουν σε όλο το νησί.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι κάτοικοι του νησιού αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε κεριά και λάμπες πετρελαίου στις μεγαλύτερες πόλεις, καθώς στις 7 το βράδυ μένουν σε απόλυτο σκοτάδι. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο στα βουνά και στο εσωτερικό, όπου η βοήθεια φτάνει μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.

Παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει αποστολή βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο, τα κοντέινερ δεν έφταναν στον προορισμό τους εξαιτίας του νόμου Τζόουνς, διάταγμα που περιορίζει την ναυσιπλοϊα ανάμεσα σε λιμάνια των ΗΠΑ και του Πουέρτο Ρίκο. Το νησί εξαιρέθηκε από αυτό το νόμο μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από αίτημα των τοπικών αρχών.

Η "Μαρία" ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που είχε πλήξει το Πουέρτο Ρίκο τα τελεταία 100 χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η αποκατάσταση του νησιού θα είναι πιο δύσκολη από αυτή του 1998. 










Fotos: EFE/Reuters