Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

To FARC ξεκινά την νέα του ζωή στο πολιτικό σκηνικό της Κολομβίας


H Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη των Κοινοτήτων” (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común / FARC)* ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία στην Κολομβία, με την συγκέντρωση που διοργάνωσε στην Πλατεία Μπολίβαρ της Μποκοτά.

Το όνομα και τα σύμβολα του νέου κόμματος επιλέχτηκαν στο ιδρυτικό του Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Μποκοτά από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου , με τις ψήφους 620 (από τους 1.000 περίπου) συνέδρων και τα αρχικά του αντιστοιχούν στα αρχικά των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων Κολομβίας.

Μετά από πέντε δεκαετίες, οι FARC αναλαμβάνουν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο της παρουσίας τους στην Κολομβία, αυτή τη φορά στην πολιτική σκηνή της χώρας, με την ονομασία Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη των Κοινοτήτων” (FARC).

Σε μια πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση στην Πλατεία Μπολίβαρ, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας Μποκοτά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και η ηγεσία της FARC, καθώς και τα πέντε μέλη της που θα αναλάβουν γερουσιαστές στο Κογκρέσο, όπως και τα πέντε μέλη που θα αναλάβουν βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κόμμα FARC παρουσίασε επίσης το πρόγραμμά  και την μελλοντική του δράση για το επόμενο έτος κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τα δύο νομοθετικά σώματα.

Η επιλογή της πλατείας Μπολίβαρ είχε συμβολικό χαρακτήρα που σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα και την έναρξη της πολιτικής ζωής του παλιού αντάρτικου. Είναι το κέντρο της πολιτικής εξουσίας της Κολομβίας, εκεί βρίσκεται το Κοινοβούλιο, η προεδρική κατοικία, το Δικαστικό Μέγαρο, ο καθεδρικός ναός και το δημαρχείο της πόλης.

Μετά την ίδρυση του κόμματος FARC, εκδόθηκε νομοθετική πράξη για την συνταγματική απαγόρευση της παραστρατιωτικής δράσης, που προωθείται για έγκριση στο Κογκρέσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό που ήταν μέρος της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε μετά τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα.

Το πρώτο άρθρο της νομοθετικής πράξης αναφέρει: “Απαγορεύεται η δημιουργία, προώθηση, οργάνωση και καθοδήγηση ένοπλων ομάδων πολιτών, κάθε τύπου, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων παραστρατιωτικών ομάδων αυτοάμυνας”.

Απόδοση στα αγγλικά:
  Revolutionary Alternative Forces of the Commons  (TELESUR)
  Alternative Revolutionary Force for the Common People (BBC)
  Alternative Communal Revolutionary Force (THE WASHINGTON POST)