Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Tρείς τυφώνες μαζί στην Καραϊβική

Με συνεχείς δημοσιεύσεις και μεταδόσεις τα λατινοαμερικάνικα μέσα (Cubadebate , Telesur κ.α) ενημερώνουν για την πορεία του τυφώνα Irma, ο οποίος έφτασε στην Κούβα περνώντας από νησιά των Μικρών Αντιλών, το Πουέρτο Ρίκο, την Δομινικανή Δημοκρατία κ.α, αφήνοντας πίσω του μεγάλες υλικές καταστροφές, ενώ αναφέρθηκαν και τα πρώτα ανθρώπινα θύματα.
Στις 6 Σεπτέμβρη, όταν η τροπικές καταιγίδες “José¨ και ¨Katia¨ μετατράπηκαν σε τυφώνες κατηγορίας 1 της κλίμακας Saffir-Simpson, παρουσιάστηκε το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο τριών ταυτόχρονα τυφώνων στη λεκάνη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ντανιέλ Ερνέστο Γκονζάλες του δήμου Κιμπάρα της επαρχίας Ολγίν της Κούβας, αυτό είχε να συμβεί από το 2010, που επίσης τον Σεπτέμβρη οι τυφώνες “Igor”, “Julia” και “Karl” συνυπήρξαν στην περιοχή του Ατλαντικού.

Ακόμα πιο παράξενο ήταν το μετεωρολογικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στην περιοχή στις 25 Σεπτέμβρη 1998, όταν τέσσερις τυφώνες ταυτόχρονα, οι “Georges”, “Ivan”, “Jeanne” και “Karl”. Εμφανίστηκαν στην ίδια περιοχή.

"Άλλες χρόνιες κατά τις οποίες συνυπήρξαν τρεις τροπικοί κυκλώνες μεγάλης ισχύος ήταν το 1893, το 1926, το 1950, το 1961, το 1967, το 1980 και το 1995", δήλωσε ο μετεωρολόγος στο Cubadebate.
Irma, José και Katia

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ(NHC). ο τυφώνας Irma είναι από τους πιο ισχυρούς στην περιοχή του Ατλαντικού. Πριν δύο εβδομάδες ο τυφώνας Ηarvey χτύπησε την βορειοαμερικάνικη επικράτεια και προβλέπεται ότι και ο τυφώνας Irma θα πλήξει τις ακτές της Φλόριδα το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, η τροπική καταιγίδα José εξελίχθηκε σε τυφώνα που ισχυροποιείται με ταχύτητα, με ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων και κινείται σε βορειοδυτική κατεύθυνση και συνεχίζει να ισχυροποιείται και την Παρασκευή θα έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο τυφώνα. Το NHC, που αξιολογεί τους τυφώνες με βάση την ένταση του ανέμου, θεωρεί κύριους τυφώνες όσους η ένταση των ανέμων ξεπερνά τα 178 χιλιόμετρα.