Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Nέους νόμους για την οικονομία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ο Μαδούρο

  • Τροφοδοσία και Σταθερότητα των Τιμών.
  • Ανταλλαγή Κατοικιών και ίδρυση Κέντρων Ανταλλαγής.
  • Παρακολούθηση και Προστασία των Ξένων Επενδύσεων 
  • Φορολογικό καθεστώς της κυρίαρχης Ανάπτυξης του Ορυκτού Πλούτου.
  • Φορολόγηση της Μεγάλης Περιουσίας.
  • Ειδικό Φορολογικό Καθεστώς για την την κοινωνική προστασία του λαού και Κυρώσεις για Οικονομικά Εγκλήματα.
  • Αύξηση του βασικού μισθού κατά 40%.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μιλώντας την Πέμπτη, ζήτησε “να νικήσουμε και να ξεπεράσουμε όλες τις μορφές του οικονομικού πολέμου” που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε την θέσπιση ζωτικών νόμων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η διείσδυση νεοφιλελεύθερων πρακτικών στα κύκλους παραγωγής, διανομής και εμπορίας της Βενεζουέλας.

Οι νόμοι αυτοί είναι:

Ο νόμος “Plan 50, για την Tροφοδοσία και την Σταθερότητα των Τιμών”, ο νόμος αυτός θεσπίζει την ίδρυση εισαγγελικών αρχών για τον έλεγχο της διαδικασίας εφοδιασμού μέσω των Τοπικών Επιτροπών Επιτροπών Προμήθειας και Παραγωγής (CLAP).

Ο νόμος για την “Ανταλλαγή Κατοικιών” και την ίδρυση “Κέντρων Ανταλλαγής” που θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο νόμος για την “Παρακολούθηση και Προστασία των Ξένων Επενδύσεων” και ο νόμος για το “Φορολογικό καθεστώς της κυρίαρχης Ανάπτυξης του Ορυκτού Πλούτου”.

Ο νόμος για την “Φορολόγηση της Μεγάλης Περιουσίας” που αποκτήθηκε στη διάρκεια του οικονομικού πολέμου. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος ζήτησε επίσης την διενέργεια οικονομικού ελέγχου που σε 30 μέρες θα δώσει τα ονόματα και την προέλευση των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν στη διάρκεια του οικονομικού πολέμου.

Ο νόμος για το “Ειδικό Φορολογικό Καθεστώς για την την κοινωνική προστασία του λαού και Κυρώσεις για Οικονομικά Εγκλήματα”, μέσω του οποίου η κυβέρνηση δημιουργεί μια ειδική φορολογική μονάδα για την δίωξη όσων διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα ,όπως η μαύρη αγορά.

Παράλληλα ο πρόεδρος ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού μισθού κατά 40% από την προσεχή Δευτέρα.

Κάλεσε επίσης την Συντακτική Εθνοσυνέλευση να προχωρήσει σε έναν μεγάλο οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας, ζητώντας να “ξεμπλοκάρει την οικονομία της χώρας και να επιτύχει την οικονομική ειρήνη για τον λαό της Βενεζουέλας”.

Ζήτησε την βοήθεια όλων των κοινωνικών ομάδων της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων και της επιχειρηματικής, της δημόσιας τράπεζας και των λαϊκών οργανώσεων, για να οικοδομήσουν την οικονομική ειρήνη και στέρεες βάσεις για την κοινωνική ειρήνη.

Πρότεινε ένα σοσιαλιστικό και μικτό οικονομικό μοντέλο, ενάντια στο εισοδηματικό πετρελαϊκό μοντέλο που μπήκε σε κρίση με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι “Δεν υπάρχει άμεση λύση στην κρίση του εισοδηματικού – πετρελαϊκού μοντέλου και κάθε άλλη πρόταση είναι ένα ψέμα. Πρέπει να προωθήσουμε μια ισχυρή οικονομία που να στηρίζει την κοινωνία της Βενεζουέλας”.

Στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος υπενθύμισε τις 120 μέρες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την βία στη χώρα και πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Τέλος, σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Καζακστάν και θα πάρει μέρος στην Συνάντηση Κορυφής της Διεθνούς Ισλαμικής Κοινότητας, όπου “θα θέσει την νέα φόρμουλα της αγοράς για την βελτίωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου¨.


(με πληροφορίες από το Telesur)