Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Τραμπ δηλώνει στον ΟΗΕ ότι θα συνεχίσει τον αποκλεισμό κατά της Κούβας


Πηγή: Cubadebate.cu
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Τρίτη ότι δεν θα άρει τον αποκλεισμό (εμπάργκο) που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας για περισσότερα από 55 χρόνια, αν η χώρα της Καραϊβικής δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ουάσινγκτον, παρά την συντριπτική καταδίκη αυτής της πολιτικής κάθε χρόνο στη σχετική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης.

Η πρώτη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ σε υψηλό επίπεδο του διεθνούς οργανισμού χαρακτηρίστηκε από τόνο και θεματολογία όπως αναμένονταν από μέσα ενημέρωσης και αναλυτές, ομοίως όπως και κάποιων προκατόχων του.

Ο Τραμπ επανέλαβε τη ρητορική της πολιτικής του ”America first” («Πρώτα η Αμερική») και απείλησε εκ νέου τις χώρες που η Ουάσιγκτον κατατάσσει ως απειλές κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αφού ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του τα επιτεύγματα που αποδίδει στην κυβέρνησή του, όπως η πορεία των χρηματιστηρίων αξιών ή η επένδυση των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην άμυνα, ο Τραμπ τόνισε στη διεθνή κοινότητα ότι η βασική του δέσμευση είναι με τη χώρα του.

«Πάντα θα τοποθετώ πρώτες της Ηνωμένες Πολιτείες», υποστήριξε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, ο οποίος σε άλλα σημεία της ομιλίας του, και όπως είχε επαναλάβει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, κατέκρινε διεθνείς συμφωνίες που θεωρεί κακές ή επιζήμιες για τη χώρα του.

«Αν και επιδιώκουμε το εμπόριο και τη συνεργασία με άλλες περιοχές, το πρωταρχικό καθήκον είναι με τους πολίτες μας», επανέλαβε αναφερόμενος σε μια εθνικιστική στρατηγική που έχει αμφισβητηθεί από διάφορα μέλη του ΟΗΕ, κυρίως σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ανταλλαγή αγαθών.

Στην παρέμβασή του ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, υποστηρίζοντας ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν τους συμμάχους τους, «δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την καταστροφή της Βόρειας Κορέας».

Ο Τραμπ, ο οποίος προηγουμένως δέχτηκε κριτική από ορισμένους κύκλους για τον χειρισμό της κρίσης με την ασιατική χώρα και τον φιλοπόλεμο τόνο του, ζήτησε από τις χώρες που έχουν δεσμούς με αυτό το κράτος να διακόψουν αυτούς τους δεσμούς και κάλεσε σε απομόνωση της Πιονγκ Γιανγκ.

Επιπλέον, καταδίκασε εκ νέου την πυρηνική συμφωνία που έγινε ανάμεσα στο Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, την οποία χαρακτήρισε ως «μια από τις πιο μονομερείς συναλλαγές των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιστορία τους» και είπε ότι δεν έχει ακόμα ακουστεί η τελευταία λέξη του σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι πια ώρα ο υπόλοιπος κόσμος να ενωθεί με την Ουάσιγκτον σε αυτό το ζήτημα, αλλά τη θέση του δεν τη συμμερίζονται πολλοί πολιτικοί παίκτες, συμπεριλαμβανόμενων των άλλων μερών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, οι οποίοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σύμφωνο.

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης τα σχόλια που έγιναν την προηγούμενη ημέρα για τη Βενεζουέλα, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμος να πάρει πρόσθετα μέτρα κατά της χώρας της Νοτίου Αμερικής, κατά της οποίας επέβαλε κυρώσεις ως αντίποινα για τις εκλογές για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια πολίτες.