Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Το Πουέρτο Ρίκο μετά τη "Μαρία": Μια διαρκής καταστροφή

Πηγή: Cubadebate.cu

Η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Μαρία έχει αφανίσει το Πουέρτο Ρίκο. Σχεδόν μια εβδομάδα αφού ο κυκλώνας σάρωσε ανελέητα το νησί, ακόμα υπάρχει έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες όπως τροφή, νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Χθες ο κυβερνήτης Ρικάρντο Ροσεγιό Νεβάρες ζήτησε οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απάντηση ήρθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι αρμόδια για τη βοήθεια είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA).


Σύμφωνα με την εφημερίδα El Nuevo Día, αρκετοί δήμαρχοι έχουν καταγγείλει ότι οι ιδιωτικές εταιρίες που έχουν μισθωθεί για να καθαρίσουν τους κρατικούς αυτοκινητόδρομους δεν έχουν ολοκληρώσει είτε συνολικά είτε μερικά τις εργασίες τους. Πρόσθεσαν ακόμα ότι υπάρχει τουλάχιστο ένα γραφείο κοινωνικής ασφάλισης κλειστό στη χώρα.

Μετά από διάφορες κριτικές που του έχουν γίνει για τα διαχείριση της φυσικής καταστροφής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στο Πουέρτο Ρίκο την ερχόμενη Τρίτη.

Το Υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ειδική βοήθεια, γνωστή ως Βοήθεια Ανεργίας Καταστροφής (Disaster Unemployment Assistance), για πολίτες που μένουν άνεργοι εξαιτίας του τυφώνα Μαρία.










Εικόνες της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΟΑΑ) περιγράφουν το μέγεθος της διακοπής ρεύματος λόγω του κυκλώνα. Εκτός από μερικές περιοχές της πρωτεύουσας Σαν Χουάν, μόνο μερικά χωριά έχουν μερική ηλεκτροδότηση. 
Foto tomada de BBC Mundo.


Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθεί όλο το ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι τηλεπικοινωνίες επίσης έχουν παραλύσει, με περισσότερα από το 95% των κινητών τηλεφώνων εκτός υπηρεσίας, ενώ το πόσιμο νερό και τα ιατρικά εφόδια είναι επίσης ανεπαρκή.