Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ο πιο καταστροφικός τυφώνας για την Κούβα είναι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ!

Πηγή: Cubadebate.cu
του Patricio Montesinos

H Κούβα χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό κυκλώνα κατηγορίας 5 στην κλίμακα Saffir-Simpson, τον «Ίρμα», αλλά ο χειρότερος και διαρκής τυφώνας που βλάπτει τη «Μεγαλύτερη των Αντιλλών» για πάνω από 55 χρόνια παραμένει ο άδικος και παράνομος αποκλεισμός που συνεχίζουν να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έθνος της Καραϊβικής έχει υποστεί τις συνέπειες πολυάριθμων τέτοιων φυσικών φαινομένων διαφόρων εντάσεων που διατρέχουν την Καραϊβική, ωστόσο ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματιστοπιστωτικός κλειός που διατηρεί η Ουάσινγκτον, παρά την ομόφωνη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, είναι αυτός που περισσότερες ζημιές έχει προκαλέσει στον κουβανικό λαό.



Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο βορειοαμερικανικός αποκλεισμός (εμπάργκο) έχει προκαλέσει στο νησί απώλειες περισσότερων από 975 δισεκατομμυρία δολάρια, ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και πολυάριθμους πόρους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ζωτικούς για την αειφόρο ανάπτυξη αυτής της αξιοπρεπούς χώρας.

Αυτή η επιθετική πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων του Λευκού Οίκου είναι ένας αειθαλλής τυφώνας, που παρά την πρόθεση να γονατίσει την Κουβανική Επανάσταση από πείνα και ανάγκες, δεν το έχει πετύχει.

Οι κάτοικοι του μεγάλου αρχιπελάγους της Καραϊβικής αναρρώσουν σήμερα με σταθερό βήμα από τον σαρωτικό «Ίρμα», εν μέσω του αποκλεισμού που η Ουάσινγκτον επιμένει να εφαρμόζει, κάτι που συνιστά, πέραν από παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αντίθετα με αυτό που μια χώρα που αυτοαναγορεύεται υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα έπρεπε να κάνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις παρετείναν για ένα ακόμα χρόνο τον λεγόμενο "Νόμο Εμπορίου με τον Εχθρό", ο οποίος υποθάλπει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο κατά της Κούβας.

Την σχετική απόφαση την πήρε ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 9 Σεπτέμβρη, ακριβώς όταν ο «Ίρμα» ξεκίνησε την καταστροφική διαδρομή του από το βορρά του εδάφους της Κούβας.

Αν αυτή η συμπεριφορά του Τραμπ δεν είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των Κουβανών, πώς θα μπορούσαμε τότε να την αποκαλέσουμε;

Αλλά οι κάτοικοι του νησιού συνεχίσουν όρθιοι τη μάχη παρόλες τις αντιξοότητες. Το μήνυμα στο Twitter του κουβανού ήρωα Χεράρδο Ερνάντες δείχνει ξεκάθαρα το σθένος των συμπατριωτών του: «Αν έχουμε αντέξει αυτόν τον μόνιμο τυφώνα πάνω από την Κούβα για πάνω από 55 χρόνια, θα αντέξουμε οτιδήποτε!»