Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Το υπερωκεάνιο τρένο θα συνδέσει τη Νότια Αμερική

Το κανάλι του Παναμά τον 21ο αιώνα θα είναι ένα τρένο
Πηγή: www.granma.cu

Το υπερωκεάνιο τρένο που σκοπεύει να κατασκευάσει η Βολιβία και θα συνδέσει τον Ατλαντικό (από το λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας) με τον Ειρηνικό ωκεανό (Γιό του Περού), διασχίζοντας την Βολιβία και μια συνολική απόσταση 3.700 χιλιομέτρων, βαφτίστηκε ως “Κανάλι του Παναμά του 21ου αιώνα”, από τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Από αυτή την μεγακατασκευή θα επωφεληθούν περισσότερες από τις μισές χώρες της Νότιας Αμερικής. Μεταξύ αυτών, το Πολυεθνικό Κράτος της Βολιβίας και η Παραγουάη, που θα επωφεληθούν ιδιαίτερα, λόγω των συνθηκών απομόνωσης που υπάρχουν σε πολλές περιοχές αυτών των χωρών.

Τον περασμένο Γενάρη ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες και ο Παραγουανός ομόλογός του Οράσιο Κάρτες, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για το σιδηροδρομικό έργο, στο οποίο οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την κατασκευή δύο τμημάτων του, όπως πληροφορεί ο ιστότοπος DW.

Για τον Παραγουανό υπουργό Δημοσίων Έργων & Επικοινωνιών Ραμόν Χιμένες Γκαόνα, η σιδηροδρομική διασύνδεση μεταξύ Παραγουάης και Βολιβίας θα επιτρέψει την διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του ποταμού Παραγουάη “με το πλεονέκτημα ότι έχουμε τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο σε φορτηγίδες και ρυμουλκά”,επισημαίνει το DW.

O υπουργός το αξιολογεί ως “μία κατάσταση στην οποία κερδίζουμε όλοι και ενισχύουμε τους εμπορικούς δεσμούς και τα κοινά συμφέροντα με την Βολιβία”. 

Ανακοινώθηκε επίσης ότι το σιδηροδρομικό αυτό έργο, θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της 3ης Διμερούς Υπουργικής Συνόδου Βολιβίας – Παραγουάης, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτέμβρη, με την παρουσία του Έβο και του Πέδρο Κουζνίσκι, αρχηγού του Κράτους του Περού. 

Για την περίπτωση της Βραζιλίας, ο Μίλτον Κλάρος, υπουργός Δημοσίων Έργων της Βολιβίας, επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται μια συνάντηση “πρόσωπο με πρόσωπο” στα τέλη Αυγούστου στην Βολιβία, των χωρών που αποτελούν μέρος του υπερωκεάνιου σιδηροδρομικού έργου ενοποίησης. Ο στόχος θα είναι να αναλυθεί η πρόοδος της πρότασης, η οποία βρίσκεται υπό τεχνική και οικονομική μελέτη, από πλευράς της Βολιβίας.

“Ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συντονισμού των χωρών που βρίσκονται σε συνεννόηση, για να δούμε αν έχουν τον χρόνο να ανταποκριθούν”, δήλωσε ο Κλάρος, σημειώνοντας ότι η Βραζιλία έχει “απόλυτο συμφέρον” από την εκτέλεση αυτού του έργου.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι στις 3 Αυγούστου η κυβέρνηση της Βολιβίας συζήτησε με την κυβέρνηση της Αργεντινής και ο Κλάρος συναντήθηκε στο Μπουένος 'Αιρες, με τιν υπουργό Μεταφορών της Αργεντινής, Γκιγιέρμο Ντέτριτς. Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία, που εστιάζει στην εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για το εμπόριο μεταξύ Νότου – Νότου.