Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Σχέδιο πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα με υποστήριξη από Κολομβία και Μεξικό, αποκαλύπτει ο διευθυντής της CIA

Πηγή: Telesurtv.net

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Μάικλ Ρίτσαρντ Πομπέο, αποκάλυψε πρόσφατα την πραγματοποίηση μιας σειράς συναντήσεων με την Κολομβία και το Μεξικό για να αξιολογηθούν οι ελιγμοί που υποτίθεται ότι θα γίνουν από αυτές τις χώρες για να «πετύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα» στη Βενεζουέλα.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μπορεί να γίνει μια μετάβαση στη Βενεζουέλα, κι εμείς κάνουμε το καλύτερο για να καταλάβουμε την δυναμική εκεί (στη Βενεζουέλα) έτσι ώστε να μπορέσουμε να το επικοινωνήσουμε στο Υπουργείο των Εξωτερικών μας, και σε άλλους, όπως τους κολομβιανούς», δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη, 20 Ιουλίου, στην πρόεδρο της εταιρίας ερευνών Asymmetrica, Βανέσα Νόιμαν.

Ο Πομπέο παραδέχτηκε ότι έχει πάει στην Πόλη του Μεξικού και τη Μπογκοτά όπου προσέγγισε το θέμα με την πρόθεση να τους κάνει «να καταλάβουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να πετύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Χαρακτηριστικά και τα επόμενα λόγια του: «Κάθε φορά που έχεις μια χώρα τόσο μεγάλη, και με την οικονομική δυνατότητα μιας χώρας σαν τη Βενεζουέλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλα συμφέροντα», και γι’ αυτό θέλουν να «εγγυηθούν την δημοκρατία».

Όλα αυτά ενώ η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει ένα σχέδιο πραξικοπήματος με την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών και στόχο να ανατρέχει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Από τον προηγούμενο Απρίλιο ακραίοι κύκλοι της αντιπολίτευσης έχουν πυροδοτήσει μια κατάσταση αποσταθεροποίησης, με αποτέλεσμα περισσότερες από 90 δολοφονίες και 1400 τραυματισμούς. Μεταξύ των βιαιοπραγιών ξεχωρίζουν λιντσαρίσματα και απόπειρες να καούν ζωντανοί άνθρωποι που έχουν χαρακτηριαστεί «τσαβιστές».

Μετά την άρνηση των ηγετών της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος ζήτησε τη σύγκληση Συντακτική Εθνοσυνέλευσης, ως χώρο εθνικού διαλόγου για την ειρήνη και την εθνική σταθερότητα, της οποίας η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί την Κυριακή 30 Ιουλίου όταν ο λαός της Βενεζουέλας θα επιλέξει τους αντιπροσώπους του με τρόπο άμεσο και μυστικό.