Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Εργάτες ορυχείων στο Περού απεργούν κατά εργασιακής μεταρρύθμισης

Πηγή: Telesurtv.net

Συνδικάτα μεταλλωρύχων του Περού, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χαλκού στον κόσμο, συνεχίζουν απεργία διαρκείας για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και μειώνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Οι εργάτες στα ορυχεία, που έχουν κατέβει σε απεργία απροσδιόριστης διαρκείας από την προηγούμενη Τετάρτη, συνεχίζουν σε διάφορες περιοχές να διαδηλώνουν και ζητούν να μην εφαρμοστούν ρυθμίσεις που καταργούν εργατικούς νόμους.


Σύμφωνα με τον ηγέτη της Εθνικής Ομοσπονδίας Εργατών Ορυχείων, Μεταλλουργών και Σιδηρουργών του Περού, Ρικάρντο Χουάρες, 50 συνδικάτα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για απεργία, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας.

Ο Χουάρες δήλωσε επίσης ότι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση μόνο θα διευκολύνουν τις απολύσεις, θα περιορίσουν την εργασιακή ασφάλεια, θα καταργήσουν την αποζημίωση για χρόνο υπηρεσίας που πληρώνουν οι εταιρίες και, στη θέση της, θα βάλουν μια ασφάλιση ανεργίας που θα παρακρατείται από τον εργαζόμενο.

Η εργατική παράταξη διακηρύσσει ότι θέλουν να περάσουν νεοφιλελεύθερα μέτρα που αποτελούν συνέχεια όσων έχουν κάνει άλλες κυβερνήσεις, με στόχο να μειώσουν τα δικαιώματα αυτού του εργατικού κλάδου.

Άλλα συνδικάτα επίσης, όπως των δασκάλων και των γιατρών του δημοσίου, καθώς και οι κλάδοι των δικαστικών και των οικοδόμων, πραγματοποιούν διαμαρτυρίες ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις.