Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η Βολιβία και η Λατινική Αμερική πρέπει να αποτελέσουν ένα πρότυπο για τον κόσμο


Λα Πας, Βολιβία – Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε ότι το όνειρό του είναι η Βολιβία και η Λατινική Αμερική να αποτελέσει ένα πρότυπο για τον κόσμο για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και την μετατροπή της σε περιοχή ειρήνης.

Η εφημερίδα της Αργεντινής Página 12 δημοσίευσε μια συνέντευξη του Μοράλες, στην οποία είπε ότι οι προκλήσεις του για την Βολιβία τα επόμενα χρόνια είναι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και η παροχή βασικών υπηρεσιών στο 100% και έτσι να γίνει ένα πρότυπο για τον κόσμο.

Ανέφερε ότι η επιθυμία του είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική να αποτελέσουν ένα πρότυπο για τις άλλες ηπείρους, ένα πρότυπο βασισμένο στην ειρήνη, “αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη, μια ειρήνη με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα”.

Ο πρόεδρος ακολουθεί ένα βαρύ πρόγραμμα που ξεκινά από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα, για να αντιμετωπίσει την πολιτική και στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι για να μην γίνει αυτό, είναι επίσης αναγκαία η ενότητα των λαών και των κοινωνικών κινημάτων.

Θυμήθηκε, τότε που οι ΗΠΑ ήθελαν να διαλύσουν την Βολιβία (1959), θέλοντας να στείλουν άλλους στην Αργεντινή, άλλους στη Χιλή, άλλους στην Παραγουάη και άλλους στη Βραζιλία και αυτός ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες της απόπειρας πραξικοπήματος το 2008. Γι αυτό- είπε- δεν έχει μετανοιώσει που απέλασε τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την πολιτική της αριστεράς στον 21ο αιώνα, - επεσήμανε αναφερόμενος στο Telesur – ότι το σημαντικό είναι να προσδιοριστούν οι εσωτερικοί εχθροί (η δεξιά) και οι εξωτερικοί (η αυτοκρατορία).

Κατά την άποψή του, η αριστερά πρέπει αυτόν τον καιρό να προσανατολιστεί στις νέες γενιές.