Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

O Τραμπ υπόσχεται να ενισχύσει τον αποκλεισμό και βάζει τέλος στα ιδιωτικά ταξίδια στην Κούβα



O πρόεδρος είχε ανακοινώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία την πρόθεσή του να διατηρήσει σε ισχύ τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στη χώρα της Καραϊβικής εδώ και 55 χρόνια.

Την Παρασκευή,  ο βορειοαμερικανός πρόεδρος Ντόναλν Τραμπ ανακοίνωσε  την  σκλήρυνση της πολιτικής ενάντια στην Κούβα, επισημοποιώντας την αναστολή της τελευταίας συμφωνίας που υπογράφτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Αναστέλλω την τελευταία συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης”, δήλωσε ο Τραμπ και υποσχέθηκε να σκληρύνει την πολιτική του αποκλεισμού ενάντια στο νησί, που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Στα μέτρα Τράμπ περιλαμβάνεται η κατάργηση των ιδιωτικών ταξιδιών, που είχαν επιτραπεί μέχρι τώρα.


Ο Τραμπ δήλωσε ότι “όταν η Κούβα θα είναι έτοιμη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, θα διαπραγματευτούμε μία συμφωνία που θα είναι δίκαιη”, τονίζοντας ότι “Με την βοήθεια του Θεού, μια ελεύθερη Κούβα είναι αυτό που θα πετύχουμε πολύ σύντομα”.

Ο πρόεδρος έφτασε την Παρασκευή στο Μαιάμι της Φλόριντα με πρόθεση να αναστείλει διάφορες πλευρές των μέτρων προσέγγισης με το νησί, που είχε προωθήσει ο προκάτοχός του.

Με βάση αυτήν την απόφαση οι ταξιδιώτες των ΗΠΑ θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν θα έχουν την επιλογή να χρησιμοποιούν πολλά καταλύματα ή υπηρεσίες που διαχειρίζονται οι κρατικές επιχειρήσεις.

Αντικρουόμενη ανακοίνωση

Η απόφαση του Τραμπ προκαλεί διαίρεση στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας. Πέρα από την αποδοχή της από πολιτικούς όπως ο Ρούβιο (κουβανοαμερικάνος ρεπουμπικάνος υποψήφιος για το χρίσμα της προεδρίας) και του αντιπροσώπου Μάριο Ντίαζ Μπαλάρντ, το μέτρο αντιμετωπίζεται ως αρνητικό από αρκετούς αντιπροσώπους στο Κογκρέσο, οι οποίοι καλούν τον πρόεδρο να διατηρήσει τις σχέσεις με το νησί.

Την διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών υποστηρίζει το 65% των βορειοαμερικανών, σύμφωνα με μια έρευνα που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα. Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση, μία από τις χώρες που εξέφρασε ικανοποίηση για την προσέγγιση του 2014 , επανέλαβε την υποστήριξή της στα μέτρα που προωθήθηκαν από τον Ομπάμα για την Κούβα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ -Κούβας αποκαταστάθηκαν στις 17 Δεκέμβρη του 2014, αν και οι δύο χώρες διεξήγαγαν μυστικές διαπραγματεύσεις από το 2013.

Από τότε οι δύο χώρες έχουν συνάψει είκοσι διμερείς συμφωνίες για οικονομικά, ναυτικά και εμπορικά θέματα. Ωστόσο, παρά την πρόοδο, η κουβανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα είναι ποτέ ιδανικές, όσο διατηρείται ο αποκλεισμός που ασκεί η βορειοαμερικάνικη χώρα στο νησί.