Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

O Ραούλ Κάστρο καλεί στη συνέχιση της διαδικασίας για τον Εννοιολογικό Προσδιορισμό του Κουβανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου



O Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Δημοκρατίας της Κούβας δήλωσε ότι και αυτή τη φορά, όπως ακριβώς και τον περασμένο Ιούλιο, η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας συζήτησε τις τροποποιήσεις του Εννοιολογικού Προσδιορισμού του Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου για την σοσιαλιστική ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Πρώτος Γραμματέας του Κόμματος και Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους, στη διάρκεια της παρέμβασής του στην Έκτακτη Σύνοδο του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αυτή τη φορά η Εθνοσυνέλευση ανέλυσε τις τροποποιήσεις του εννοιολογικού προσδιορισμού του κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου σοσιαλιστικής ανάπτυξης, όπως ακριβώς και τον περασμένο Ιούλιο και εξέφρασε την υποστήριξή του στο γράμμα και το πνεύμα της επικαιροποίησης των Κατευθυντήριων Γραμμών της πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016-2021, που εγκρίθηκαν από το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC).


To κοινοβούλιο έλαβε γνώση επίσης, για τις βάσεις του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανάπτυξης μέχρι το 2030, μέσω των οποίων θα καταρτιστεί το εθνικό σχέδιο που θα υποβληθεί για έγκριση στην Εθνοσυνέλευση στη Σύνοδο του Δεκέμβρη του 2018.

Η προετοιμασία αυτών των ντοκουμέντων – όπως ανέφερε ο Ραούλ – βασίζονται στις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος και από τότε, διαμορφώθηκαν διάφορες εκδοχές που υποβλήθηκαν στο Πολιτικό Γραφείο, επεξεργάστηκαν για την παρουσίασή τους στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί δημόσια συζήτηση σε κάθε επαρχία στο ίδιο το Συνέδριο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 700 αντιπρόσωποι και 3.000 προσκεκλημένοι, ενώ υποβλήθηκαν πάνω από 1.000 προτάσεις.

Το 7ο Συνέδριο αποφάσισε να εγκρίνει τα ντοκουμέντα που κατατέθηκαν, ξεκινώντας μία ευρεία- ανοιχτή συζήτηση πάνω τον Εννοιολογικό Προσδιορισμό του Οικονομικού Μοντέλου και τις βάσεις του Εθνικού Σχεδίου, με όλα τα μέλη του κόμματος, της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, τους εκπροσώπους των μαζικών οργανώσεων και όλων των τομέων της κοινωνίας.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας κατέγραψε την συμμετοχή πάνω από 1.600.000 κουβανών σε πάνω από 47.000 συναντήσεις.

Σε αυτή την διαδικασία αναδείχτηκε η καλή προετοιμασία αυτών που συμμετείχαν στην τελειοποίηση των ντοκουμέντων και αποτέλεσε έναν δίαυλο άσκησης της λαϊκής συμμετοχής στη συζήτηση και τις αποφάσεις, ένα αποτελεσματικό επικοινωνιακό και κοινωνικό εργαλείο και ανέδειξε την στήριξη στην οικονομική και κοινωνική πολιτική του PCC.

Τα νέα σχέδια συζητήθηκαν από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, από τους βουλευτές σε κάθε επαρχία, των οποίων οι προτάσεις υποβλήθηκαν στην 3η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε τα τρία κατευθυντήρια ντοκουμέντα. Αυτός ο απολογισμός μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε ότι αυτά τα ντοκουμέντα έχουν μελετηθεί, συζητηθεί και ξανασυζητηθεί περισσότερο από όλα στην ιστορία της Επανάστασης, επεσήμανε ο Ραούλ.

Αυτές οι προγραμματικές βάσεις, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Κεντρική Επιτροπή και επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνουν τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης και τον ρόλο του Κόμματος σαν ηγετική δύναμη του Κράτους και της κοινωνίας.

Aυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την πρόοδο του εννοιολογικού προσδιορισμού του μοντέλου μας, να αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν και να το κάνουμε με την ταχύτητα και την ικανότητα που θα μας εξασφαλίσει να το κάνουμε καλά και να αποφύγουμε σοβαρά λάθη που θα έθεταν σε κίνδυνο την επιτυχή εκπλήρωση αυτού του τιμητικού καθήκοντος.

Στην ίδια Σύνοδο, εγκρίθηκε Δήλωση υποστήριξης στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, γιατί είναι απαραίτητο να καταγγείλουμε και να ζητήσουμε να σταματήσει η επίθεση που δέχεται η αδερφή χώρα από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που θέλουν να εμποδίσουν την αυτοδιάθεση του λαού της.

Η χειραγώγηση της πραγματικότητας έχει στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης συνταγματικής κυβέρνησης. Ο κουβανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι υποκριτικό αυτοί που επιθυμούν την ξένη επέμβαση να ισχυρίζονται ότι αυτή η επέμβαση θα βοηθήσει τον λαό της Βενεζουέλας.

Ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιλυθούν οι διαφορές, είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας αυτής της χώρας και η ενθάρρυνση του εποικοδομητικού και έντιμου διαλόγου.

Εάν ανησυχούν πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακεραιότητα των ανθρώπων, πρέπει να καταδικαστεί η βία των πραξικοπηματιών που έχει προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς. Η εικόνες νέων που μαχαιρώνονται και καίγονται ζωντανοί, θυμίζουν τις χειρότερες πράξεις του φασισμού.

Επαναλαμβάνω την αλληλεγγύη μας στην Μπολιβαριανή και τσαβιστική επανάσταση, στην πολιτικοστρατιωτική ενότητα και στην κυβέρνηση της χώρας με επικεφαλής τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Ραούλ επεσήμανε επίσης, ότι παρατηρούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στη Βραζιλία, ιδιαίτερα λόγω των μεθόδων που οδήγησαν στην παύση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ και των διώξεων που ασκούνται κατά του Κόμματος των Εργατών και του ιστορικού του ηγέτη Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο ο σεβασμός της κυρίαρχης βούλησης και εντολής του λαού, θα επαναφέρει την νομιμότητα στο πολιτικό σύστημα της αδερφής χώρας.

Τέλος, ο Ραούλ ενημέρωσε τους βουλευτές και όλο τον λαό, ότι τον προσεχή Δεκέμβρη θα συνέλθει και πάλι η Εθνοσυνέλευση με θέματα εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.