Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Το Eκουαδόρ επαναβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί το πολιτικό άσυλο του Τζούλιαν Ασάνζ


Πηγή: http://www.telesurtv.net/Foto: EFE

Το Εκουαδόρ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο θέμα του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, γι αυτό του χορήγησε άσυλο στην πρεσβεία του”, δήλωσε ο Λενίν Μορένο.

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο, επαναβεβαίωσε την Δευτέρα την πρόθεσή του να διατηρήσει το καθεστώς πολιτικού ασύλου που έχει χορηγηθεί στον Αυστραλό διαδικτυακό ακτιβιστή και δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος διαμένει εδώ και τέσσερα χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.



Το Εκουαδόρ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο θέμα του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, γι αυτό του χορήγησε άσυλο στην πρεσβεία του”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, αναφερόμενος επίσης στην πρόσφατη απόφαση των δικαστικών αρχών της Σουηδίας, όπου εκκρεμούσε η δίκη του για υποτιθέμενα σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο Ασάντ ζήτησε πολιτικό άσυλο μπροστά στις προσπάθειες των ΗΠΑ να τον δικάσει και να του επιβάλει σοβαρές ποινές για την δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ τόνισε ότι ο σεβασμός του καθεστώτος ασύλου του διαδικτυακού ακτιβιστή και επανέλαβε το αίτημά του να μην παρεμβαίνει στην πολιτική της χώρας του, ούτε των φιλικών χωρών.

Ο Μορένο τόνισε τη διαφωνία του με την πρακτική του Αυστραλού χάκερ, στου οποίου τον ιστότοπο διακινήθηκαν χιλιάδες απόρρητα έγραφα που αποκάλυψαν συνωμοσίες, πράξεις διαφθοράς και εγκλήματα που αποδόθηκαν σε αρκετές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.