Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πέθανε στη Βενεζουέλα ο νεαρός που έκαψαν ζωντανό σε πορεία της αντιπολίτευσης


Foto: @TarekWiliamSaab
Πέθανε στη Βενεζουέλα το βράδυ του Σαββάτου από καρδιοαναπνευστική ανακοπή ο Ορλάντο Φιγιέρα, ο νεαρός που κάηκε ζωντανός και μαχαιρώθηκε στην πορεία της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Αλταμίρα στις 20 του περασμένου Μάη, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, ο υπουργός Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Ερνέστο Βιγιέγας. Ο νεαρός δέχτηκε δολοφονική επίθεση από ομάδες οπαδών της αντιπολίτευσης που θεώρησαν ότι είναι “Τσαβίστα”. 


Πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε την επίθεση και προειδοποίησε για τη δράση ομάδων της αντιπολίτευσης, που μέσω μιας ρητορικής μίσους, ενθαρρύνουν τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον άλλων πολιτών.

Η υπόθεση κοινοποιήθηκε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στον διεθνή τύπο και σε ορισμένα από αυτά χαρακτηρίστηκε ως φασιστική ενέργεια, κάτι που χαρακτηρίζει πολλές από τις εκδηλώσεις των ομάδων της δεξιάς αντιπολίτευσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ταρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, Συνήγορο του Λαού, από τις 20 Απρίλη μέχρι τέλος Μάη στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, καταγράφτηκαν 20 θύματα εγκλημάτων μίσους που το 80% από αυτά ξυλοκοπήθηκαν, ξεγυμνώθηκαν και σχεδόν λιντσαρίστηκαν, για πολιτικούς- ιδεολογικούς λόγους.

Ενώ οι αρχές εργάζονται για την καταπολέμηση των υποκινητών αυτών των ενεργειών, ανακοινώθηκε την προηγούμενη από τον υπουργό Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης Νέστορ Ρεβελόρ, η σύλληψη 51 ατόμων που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν βίαιες ενέργειες στο Δήμο Λιμπερταδόρ του Καράκας.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι η Μπολιβαριανή Εθνική Αστυνομία (PNB), κατάσχεσε μια μεγάλη ποσότητα υλικών που μετέφεραν με ένα λεωφορείο του Δήμου Tσατσάο, κάτι που επέτρεψε ο δήμαρχος Ραμόν Μουτσάτσο. Τα υλικά ήταν εκρηκτικά και χειροποίητες ρουκέτες που οι κακοποιοί σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν για την πρόκληση σοβαρών επεισοδίων και διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 14 ανήλικοι και ένα άτομο που καταζειτείτο από τις αρχές για σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

“Είμαστε σε συνεργασία με την υπουργό μας των Εξωτερικών για να καταγγείλουμε διεθνώς ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ανήλικους για την πρόκληση βανδαλισμών” , επεσήμανε ο Ρεβελόρ, σημειώνοντας ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένα παιδί 11 ετών, το οποίο παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές.

Ανέφερε τέλος, ότι διεξάγεται έρευνα για τη χρήση ενός ναρκωτικού που ονομάζεται “Captagon” που χρησιμοποιείται από τις ομάδες της αντιπολίτευσης εδώ και από τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό, για την πρόκληση των βανδαλισμών τους.