Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Διακήρυξη κουβανών μπλόγκερ κατά των εξαγγελιών Τραμπ


Πηγή: cubadebate.cu

Δεκάδες κουβανοί μπλόγκερ έχουν αναρτήσει μέσα από τις ιστοσελίδες τους μια από κοινού καταγγελία των εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ για την Κούβα, «ως επιθετικές και προσβλητικές για το λαό μας». Μπλογκ όπως Segunda Cita του μουσικοσυνθέτη Σίλβιο Ροντρίγκες, La Pupila Insomne και La Isla Desconocida των δημοσιογράφων Ιροέλ Σάντσες και Ενρίκε Ουμπιέτα, έχουν υπογράψει την διακήρυξη που τονίζει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να ξέρει ότι η εξουσία του δεν φτάνει στην Κούβα».


Διακήρυξη κουβανών μπλογκερ

Η Κούβα υπάρχει επίσης στη μπλογκόσφαιρα. Είναι η καθημερινή μαρτυρία και η ελεύθερη σκέψη ενός έθνους και ενός λαού με όλη την πολύχρωμη κουλτούρα του αντίστασης και ζωής. Ακριβώς λόγω αυτού του πατριωτισμού που μας διακρίνει ως κοινωνία, είναι που καταδικάζουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ως επιθετικές και προσβλητικές για το λαό μας. Ο Τραμπ φρενάρει, πισωγυρίζει, εκτοπίζεται από την ιστορία, λαμβάνει τις χειρότερες δυνατές αποφάσεις και το κάνει περιστοιχιζόμενος από υποκείμενα με ευρύ ποινικό μητρώο.

Οι κουβανοί μπλόγκερ που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, τώρα όπως και τότε, ακολουθούμε και ενθαρρύνουμε την προσέγγιση ανάμεσα στα δύο έθνη, παρόλες τις διαφορές τους, καταδικάζουμε την επιστροφή στην επιθετική ρητορική και την πολιτική των σπηλαίων, που έχει τόσες φορές ηττηθεί• καταδικάζουμε κάθε πρόθεση βίας κατά του νησιού μας, ενώ ταυτόχρονα αποκηρύσσουμε τρομοκράτες και απατεώνες πολιτικούς ως έγκυρους συνομιλητές για τους κουβανούς.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να ξέρει ότι η εξουσία του δεν φτάνει στην Κούβα και οι απειλές του στο σόου της «εποχής των παγετώνων» εξυπηρετούν μόνο για να ενισχύσει το αντιϊμπεριαλιστικό συναίσθημα, σαν ένας ακόμα λόγο ενότητας.

Η γραμμή του δρόμου που ακολουθούμε, και οι ιδιότητες του τροχού που τον διασχίζει, νομιμοποιούνται από τη λαϊκή γένεση που του έδωσε ζωή, χωρίς πίεση κανενός είδους, σφυρηλατημένη από το λαό στον οποίο ανήκουμε, και στον οποίο οφείλεται η αφήγησή μας – εκπληκτική και ορμητική – της επίμονης ζωής σ’ αυτή τη γη, που αγωνίζεται κάθε μέρα για μια κοινωνία και έναν κόσμο καλύτερο.
 Όσοι θέλουν να συνταχθούν σ’ αυτή την διακήρυξη μπορούν να το κάνουν μέσω των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει δημοσιευτεί, ή αναδημοσιεύοντας την στις προσωπικές τους σελίδες.
Έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής:
Silvio Rodriguez: Segunda Cita 
Enrique Ubieta:  La Isla Desconocida
Iroel Sánchez: La Pupila Insomne
Rafael Cruz: Turquinauta 
Karina Marron: Espacio Libre de Cuba
Manuel Lagarde: Cambios en Cuba
Jorge Á Hernández Pérez: Ogun cubano  
Daniel Guerra: Sin Oropel ni Garufa
Jorge Jeréz: Jorgito por Cuba
Luís E Ruíz Martínez: Visión desde Cuba
Tamara Vazquez López: Recetas naturales de la abuela cubana
Julio César Moreno:  Kokacub@ 
Carlos García: CubaEconomía
Susana Acea: Una Profe en Centrohabana
Norelis Morales: Islamia 
Daniel Guerra: Sin Oropel ni Garufa 
Elier Ramirez Cañedo: Dialogar Dialogar
Raiza Martín Lobo: La Guantanamera 
Daynet Rodriguez Sotomayor: Mundo en Crisis
Roberto Suarez: Cuba en Fotos
Daylin sordo Peláez: Cuando nadie me ve 
Istvan Ojeda Bello: CubaIzquierda
Mary Romero Aragón: Fomento en Vivo
Aday del Sol: Latidos de Cuba
Bertha Mojena. Mis Apuntes desde Cuba
Dailin Sánchez Lemus: Patria y Amor
Yusley Izquierdo Sierra: La vuelta abajo 
MirumalhoBlog 
El Canario Amarillo
Andrés Marí:  Viviendo sin espantarse
Eugenio Cruz Ventana Cubana
Carmen Luisa Hernández: La Mariposa Cubana