Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσαλλονίκης για τις προκλήσεις της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Κούβα


Το Μαϊάμι, το επί δεκαετίες άντρο της αντεπαναστατικής κουβανικής μαφίας, διάλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει μια κακοπαιγμένη παράσταση, κατά την οποία ανακοίνωσε τη ακύρωση της συμφωνίας που είχε καταλήξει η πρώην κυβέρνηση Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας για την αποκατάσταση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Αβάνας, χαρακτηρίζοντας τη «φρικτή» και «λανθασμένη». Σε ένα ρεσιτάλ αλαζονείας και αντικομμουνισμού, υπό το πρόσχημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, ότι θα εντείνει τον αποκλεισμό «ώστε να μην πηγαίνουν τα αμερικανικά δολάρια στο αυταρχικό καθεστώς και τον στρατό που καταπιέζει το λαό», όπως σημείωσε.

Οι διακηρύξεις του προέδρου των ΗΠΑ αποτελούν ωμή πρόκληση ενάντια στον κουβανικό λαό ο οποίος για περισσότερο από 55 χρόνια ζει τις συνέπειες του απαράδεκτου, γενοκτονικού οικονομικού αποκλεισμού (εμπάργκο), που έχουν επιβάλλει οι αμερικανικές κυβερνήσεις. Ο οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας αποτελεί κατάφωρη, μαζική και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού, είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο, κατατάσσεται σαν πράξη γενοκτονίας με την έννοια της Συνθήκης του 1948 για την Πρόληψη και Καταδίκη του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ενώ αποτελεί το πρωταρχικό εμπόδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του κουβανικού λαού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει προκλητικά να αγνοεί τα συνεχή ψηφίσματα για την άρση του εμπάργκο που έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ. Οι ίδιοι που μακελεύουν τους λαούς, στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Ινδοκίνα, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε άλλα αμέτρητα μέρη του κόσμου είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κουβανικό λαό με οικονομικά μέτρα και αποκλεισμούς.

Οι δηλώσεις Τραμπ αποδεικνύουν, ότι η εκάστοτε αμερικανική διοίκηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων των ΗΠΑ, και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα συνεχίσει να στρέφεται ενάντια σε κάθε λαό του πλανήτη, ακόμη κι ενάντια στον ίδιο τον λαό της χώρας της.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον περήφανο και γενναίο κουβανικό λαό. Καλούμε τους εργαζόμενους της χώρας μας, το ταξικό εργατικό κίνημα, τη νεολαία, να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους, να καταδικάσουν τις νέες προκλήσεις. Η διεθνιστική αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται, είναι ανεκτίμητο όπλο του ευρύτερου αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος της χώρας μας.

Καμιά αναμονή και καμιά επανάπαυση!
Εντείνουμε τη δράση μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον κοινό εχθρό των λαών και της ειρήνης.