Σάββατο 20 Μαΐου 2017

O OHE καταδικάζει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αργεντινή



O OHE ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι να επαναβεβαιώσει “απερίφραστα την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων”.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια (CAT, από τα αρχικά της στα αγγλικά) δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία θέτει ζήτημα για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αργεντινή, μετά την 60η Σύνοδο στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά την οποία η νοτιοαμερικάνικη χώρα παρουσίασε τις εκθέσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

Η CAT επικρίνει ιδιαίτερα την κατάσταση βασανιστηρίων στα κρατητήρια, την αστυνομική βία, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την έλλειψη προστασίας, τις διακρίσεις κατά των μεταναστών στη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς και την φυλετική βία και τις δολοφονίες γυναικών στη χώρα.


Όσον αφορά τα βασανιστήρια και την αστυνομική βία στα κρατητήρια, η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την βία και αυθαιρεσία των ομοσπονδιακών και επαρχιακών δυνάμεων ασφαλείας και ζήτησε την τιμωρία των υπεύθυνων καθώς και την επαρκή αποζημίωση των θυμάτων.

Σε αυτές τις παραβιάσεις περιλαμβάνεται η κακομεταχείριση και ο βασανισμός κρατουμένων, όπως στην περίπτωση του Λούκας Καμπέγιο, εξαφανίσεις καθώς και βασανιστήρια κρατουμένων, όπως οι περιπτώσεις των Αζεκιέλ Βιγιανουέβα και Ιβάν Ναβάρο, 15 και 18 ετών,αντίστοιχα”, επισημαίνει η επιτροπή.

Η CAT εκφράζει επίσης την ανησυχία της για “την καθυστέρηση στην διεκπεραίωση δικαστικών υποθέσεων που ακόμα εκκρεμούν” και για την αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις έρευνες για αυτές τις υποθέσεις” στην Αργεντινή.

Τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να επισπευσθούν οι διώξεις και οι δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικοπολιτικής δικτατορίας.

Σε σχέση με τις παραβιάσεις ενάντια σε μετανάστες, ο ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του για την αναγκαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα του Διατάγματος του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, “για την κατάργηση μέρους των εγγυήσεων που έθετε ο νόμος 25871 περί μετανάστευσης”, το οποίο εισάγει την διαδικασία της απέλασης με συνοπτικές διαδικασίες, μειώνοντας δραματικά τα χρονικά όρια για την υποβολή έφεσης.

Στη διάρκεια του 2016, υποβλήθηκαν 3.470 καταγγελίες για διακρίσεις, διπλάσιος αριθμός από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όσον αφορά τη φυλετική βία , η επιτροπή θεωρεί ότι είναι ανησυχητικός ο αριθμός της δολοφονίας γυναικών, και η αυξανόμενη άσκηση σωματικής βίας κατά των γυναικών που βρίσκονται κρατούμενες υπό ομοσπονδιακή δικαιοδοσία.