Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: “Eίμαστε στα σύνορα του ανατρεπτικού και της ένοπλης εξέγερσης”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Παδρίνο Λόπες



To τελευταίο διάστημα η βία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και θέτει σε συναγερμό την βενεζολάνικη κοινωνία και τις δικαστικές αρχές, για εκείνους που ισχυρίζονται και θεωρούν ότι η μέθοδος της “ειρηνικής διαμαρτυρίας” είναι η μέθοδος για να ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση και δικαιολογούν την δύναμη κρούσης και τις επιθετικές ενέργειες που υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μέσα από μηνύματα μίσους στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης, με μια χαρακτηριστική πολιτική μεροληψία.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο υπουργός Αμυνας και αρχηγός του Στρατού, στρατηγός Παδρίνο Λόπες, μιλώντας στην αυλή της Στρατιωτικής Ακαδημίας κατά την διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης “Βενεζουέλα Κυρίαρχη Παραγωγή”, κάλεσε να σταματήσει η βία και προειδοποίησε ότι αυτό που συμβαίνει “είναι στα σύνορα του ανατρεπτικού και της ένοπλης εξέγερσης”.


Επεσήμανε ότι οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει αναταραχή και χάος. “Νομίζω ότι είναι η ώρα του τερματισμού της τόσης βίας και τόσου αίματος και επωφελούμαι να απευθύνω ένα κάλεσμα στη χώρα, ειδικά σε εκείνους που πορεύονται καλώντας και φορώντας την ψεύτικη μάσκα των ειρηνικών διαδηλώσεων, οι οποίες είναι συνταγματικά καθιερωμένες και τις σεβόμαστε, αλλά πίσω από αυτό δρουν συγκαλυμμένα με οπλισμένο το ένα χέρι, αυτό είναι άλλο θέμα, ένα χέρι οπλισμένο για να προκαλέσει βία και ένοπλη εξέγερση”.

Μιλώντας στις 5 Μάη στους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσυ Ροντρίγκες επεσήμανε τη δράση πολλών ηγετών της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας:

Θα ήθελα να δείξω εν συντομία τις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα μου, θέλω να δείξω τους αντιπροσώπους και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να διευθύνουν τις βίαιες ομάδες και αυτό είναι κάτι που αντιστοιχεί σε έναν πολιτικό ηγέτη, ανεξάρτητα από την διαφωνία που θέλει να εκφράσει”.

Η Ροντρίγκες κατηγόρησε τον βουλευτή Φρέντυ Γκεβάρα και τον δήμαρχο του Τσατσάο Ραμόν Μουτσάτσο, ότι ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές:

Έχουμε επίσης τις εικόνες ενός ανώτερου στελέχους, του βουλευτή Φρέντυ Γκεβάρα, να ενθαρρύνει τις βίαιες ομάδες, αυτή δεν είναι μια υπέυθυνη συμπεριφορά που πρέπει να έχει ένας πολιτικός ηγέτης, για τον σεβασμό της ειρήνης και των νόμων της χώρας. Ένας ηγέτης να παροτρύνει τους κουκουλοφόρους”.

Όσον αφορά τον Ραμόν Μουτσάτσο, είπε:

Είναι ο δήμαρχος ενός δήμου, όπου επικεντρώνεται η βία, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σε όλο το έδαφος της Βενεζουέλας. Βλέπουμε τον δήμαρχο να κάνει πορεία δίπλα στις βίαιες ομάδες και στους κουκουλοφόρους, αυτή δεν είναι η υπευθυνότητα ενός δημάρχου, δεν είναι μέσα στα καθήκοντά του”.