Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ο Πρόεδρος Μαδούρο συγκάλεσε Συντακτική Eθνοσυνέλευση (+video)


Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, υποδεχόμενος την Δευτέρα  την πορεία της εργατικής τάξης για την Διεθνή Μέρα των Εργαζόμενων, συγκάλεσε Συντακτική Εθνοσυνέλευση για την ειρήνη και τον διάλογο στη χώρα.

Σήμερα 1η Μάη ανακοινώνω, ότι κάνοντας χρήση των προεδρικών αρμοδιοτήτων μου ως αρχηγός του Κράτους, με βάσει τις διατάξεις του άρθρου 347 του Συντάγματος, καλώ την Άμεση Συντακτική Εξουσία, για να συγκαλέσει η εργατική τάξη και ο λαός Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Με άμεση ψήφο του λαού, θα επιλεγούν τα 500 μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης”,  που θα δημιουργήσουν το νέο Σύνταγμα και κάλεσε να επιλεγούν οι καλύτεροι υποψήφιοι. 


Ο Μαδούρο δήλωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας το Υπουργικό Συμβούλιο θα υπογράψει την σύγκληση της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και μέσα στις επόμενες μέρες θα την παραδώσει στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE).

Η απόφαση για την σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, πάρθηκε μετά την απόρριψη από την αντιπολίτευση της πρότασης για διάλογο, που είχε επανειλημμένα απευθύνει ο πρόεδρος Μαδούρο, ο οποίος δήλωσε:

Είστε μάρτυρες ότι έχω καλέσει σε πολιτικό διάλογο τομείς της δεξιάς πολλές φορές, και σε κάποιες περιπτώσεις κατορθώσαμε να τους φέρουμε στον διάλογο, αλλά στην τελευταία φάση αποχώρησαν από αυτόν και αυτό κόστισε τόσο”.

16 εβδομάδες τους καλούμε, 16 εβδομάδες τους ψάχνουμε, για να αναζητήσουμε μέσα από συνομιλίες την ειρήνη στη χώρα, αρνήθηκαν και εγώ το έχω πλέον καθαρό ότι δεν θα εγκαταλείψουν το φασιστικό τους σχέδιο και πέφτει σε μας να τους νικήσουμε με τους Νόμους, με το Σύνταγμα, με την Πολιτική-στρατιωτική ενότητα”.

O πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιπολίτευση απέρριψε τον διάλογο και επέλεξε το διαρκές πραξικόπημα για να πνίξει στη βία τη χώρα.

Τον μήνα Απρίλιο, ο λαός αντιστάθηκε ηρωικά στη φασιστική επίθεση και βγήκαμε από αυτήν νικηφόρα”.

Ο αρχηγός του Κράτους κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους για να νικήσουν τον οικονομικό πόλεμο που επιβάλει η δεξιά. Επεσήμανε ότι για να παγώσουν οι τιμές, χρειάζεται να βρίσκεται ο λαός στο δρόμο. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξηθεί η “Οικιακή Κάρτα της Πατρίδας” (προμήθειας τροφίμων) από 50.000 μπολιβάρες σε 70.000 και τόνισε:

Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να ισχυροποιηθούν οι CLAP (Tοπικές Επιτροπές Εφοδιασμού και Παραγωγής), πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να νικήσουμε στον πόλεμο των τιμών, τις εγκληματικές τιμές που έχουν επιβληθεί στο λαό, σαν μέρος του οικονομικού πολέμου”.