Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ο Ραφαέλ Κορέα τίμησε τον Μαρτί και το Φιντέλ στο Σαντιάγο

Πηγή: cubadebate.cu
 Foto: Miguel Rubiera/ACN
 
Ο Ραφαέλ Κορέα Ντελγκάδο, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ, απότισε την προηγούμενη Πέμπτη φόρο τιμής στον Εθνικό Ήρωα Χοσέ Μαρτί και στον «Κομαντάντε εν Χέφε» Φιντέλ Κάστρο, στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια του Σαντιάγο της Κούβας.

Μαζί με τον κομαντάντε της Επανάστασης Ραμίρο Βαλντές Μενέντες, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ κατέθεσε λευκά τριαντάφυλλα στον Απόστολο της Κουβανικής Ανεξαρτησίας, και στεφάνι στο μνημείο όπου έχουν τοποθετηθεί οι στάχτες του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης.


Φανερά συγκινημένος, ο Κορέα στάθηκε μπροστά στο μνημείο και κράτησε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει με βαθύ σεβασμό τον κουβανό ηγέτη και υπερασπιστή δίκαιων σκοπών της οικογένειας των λατινοαμερικανικών εθνών.

«Ευχαριστούμε την Κούβα για την έμπνευση, για το παράδειγμα και για την ευκαιρία να επισκεφτούμε την ιστορία, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ, μετά την απότιση φόρου τιμής στο Μαρτί, στον Φιντέλ, στην πρώτη του δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο νησί.

«Ο Μαρτί μας ενέπνευσε όλους, ο Φιντέλ είναι παράδειγμα για τους επαναστατικούς αγώνες όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής αλλά και του κόσμου, δύο γίγαντες στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το λευκό λουλούδι που τοποθετείται για τον ειλικρινή φίλο που δίνει το τίμιο χέρι του το πρόσφεραν η Κούβα, ο Φιντέλ, και τώρα ο Ραούλ.

Συγκινημένος είπε ότι είναι η τελευταία του επίσκεψη ως πρόεδρος του Εκουαδόρ, και ότι ο Μαρτί και ο Φιντέλ του έδειξαν το δρόμο με την ξεκάθαρη σκέψη τους, πιο μπροστά από την εποχή τους, και επανέλαβε τις ευχαριστίες προς το Νησί για το γεγονός ότι ζει αυτή τη στιγμή, για να καταλήξει: «Ζήτω η αγαπημένη Κούβα, ζήτω το Εκουαδόρ, ζήτω η μεγάλη πατρίδα!».

Μετά την τιμή προς τους δύο αρχιτέκτονες της ελευθερίας του Νησιού, έγραψε στο βιβλίο επισκέψεων του νεκροταφείου του Σαντιάγο: «Με μια αγκαλιά του Εκουαδόρ και της μεγάλης πατρίδας για το αγαπημένο μας Σαντιάγο της Κούβας, Μέχρι τη Νίκη Πάντα!».

Τον Κορέα συνόδευαν ο Ραμίρο Βαλντές Μενέντες, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και αντιπρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, και τον Λάσαρο Εξπόσιτο Κάντο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας και πρώτος γραμματέας της περιοχής, καθώς και άλλους αξιωματούχους της Κούβας και του Εκουαδόρ.