Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) συνεδριάζει στην Αβάνα


Πηγή: www.granma.cu

Στην συνάντηση την οποία παρακολούθησε ο Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και μέλος του ΠΓ του κόμματος, ο Ντίαζ Κανέλ, μέλος του ΠΓ και πρώτος αντιπρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με την διαδικασία βελτιστοποίησης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του έθνους και την διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μάχη της στιγμής είναι να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες διαίρεσης του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος που προωθεί ο ιμπεριαλισμός στο πλαίσιο της καπιταλιστικής και νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης, με σκοπό να σπάσει την ταυτότητα των εθνών μας. Γι αυτό μας τιμά το γεγονός ότι αυτή η σημαντική συνάντηση πραγματοποιείται στην Κούβα και το αντιλαμβανόμαστε σαν μια χειρονομία στήριξης, υποστήριξης και αλληλεγγύης στην Επανάσταση, καθώς και ως ένα ειλικρινή φόρο τιμής στον Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρους.


Με αυτά τα λόγια ο Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ Βερμούδες, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος και πρώτος αντιπρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, κήρυξε την έναρξη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στο Συνεδριακό Κέντρο της πρωτεύουσας.

Στην συνάντηση την οποία παρακολούθησε το επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, ο Ντίαζ Κανέλ ενημέρωσε του συμμετέχοντες για την διαδικασία βελτιστοποίησης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του έθνους καθώς επίσης και σχετικά με την διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος δήλωσε:

Είμαστε ενωμένοι, έχοντας καταστήσει σαφές ότι η ιδεολογία και οι σοσιαλιστικές φιλοδοξίες μας, καθώς και η δέσμευσή μας με τις αδερφές χώρες και οργανώσεις (ανάμεσα στις οποίες και η ΠΣΟ), δεν τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ο Mzwandile Michael Makwayiba και ο Γιώργος Μαυρίκος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, υπογράμμισαν την δέσμευση της οργάνωσης που εκπροσωπούν με την εργατική τάξη του νησιού και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα για τον εξάλειψη του αποκλεισμού και την επιστροφή του παράνομα κατεχόμενου εδάφους στο Γκουαντάναμο.

Η παρουσία συντρόφων από την Κορέα, την Ινδία, το Νεπάλ, το Ιράν, τη Ρωσία, την Ευρώπη, τη Συρία, την Αφρική, από κάθε γωνιά του πλανήτη, δείχνει ότι ο κουβανικός σοσιαλισμός ποτέ δεν θα είναι μόνος, γιατί είμαστε όλοι Κουβανοί μέσα στις ψυχές μας”, τόνισε ο Μαυρίκος.

Ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συνδικάτου Κούβας, σημείωσε από πλευράς του

Η πραγματοποίηση στη χώρα μας του πρώτου Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, μετά από το επιτυχές 17ο Συνέδριό της, την αξιολογούμε ως πολύ σημαντική και βαρυσήμαντη και συνέχεια της υλοποίησης των αποφάσεων και των στόχων αυτού του φόρουμ. Οι χώρες και οι οργανώσεις που εκπροσωπούμε έχουν εναποθέσει τις πιο νόμιμες ελπίδες τους ότι οι συζήτησή μας θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στους προβληματισμούς του κόσμου της δουλειάς. Γι αυτό αυτή η συνάντηση θα αυξήσει την αναγνώριση και την ηγεσία της ένδοξης Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας”.