Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Εκλογές στη Βενεζουέλα για την Συντακτική Συνέλευση τον Ιούλιο και Περιφερειακές τον Δεκέμβρη



Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου της Βενεζουέλας Τιμπίσαυ Λουσένα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το προεδρικό διάταγμα για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση “πληρεί τους τυπικούς όρους” και οι εκλογές θα γίνουν τέλη Ιουλίου.
Θα εργαστούμε πάνω στο προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα που θα κορυφωθεί με την εκλογή της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης μέχρι το τέλος Ιουλίου”, δήλωσε η Λουσένα. λίγες μόνο ώρες μετά αφού ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο παρέδωσε το διάταγμα με τις προτεινόμενες εκλογικές βάσεις για να εκλεγούν τα μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που θα επεξεργαστούν ένα νέο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση προωθεί αυτήν την αλλαγή συντάγματος και όπως είπε, τα μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης θα εκλεγούν με άμεση και μυστική ψηφοφορία “σε εδαφική και παραγωγική βάση”.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης από τις 10 μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, να διεξαχθούν και οι περιφερειακές εκλογές, οι οποίες έχουν καθυστερήσει από το τέλος του 2016, σημείωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά τις βουλευτικές του 2015 στις οποίες η αντιπολίτευση κατέκτησε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται τέλος, ότι η αντιπολίτευση απέρριψε την Συντακτική Εθνοσυνέλευση χαρακτηρίζοντάς την “δόλια”.