Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Οι Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις ζητώντας την παραίτηση του Μ.Τέμερ



Στόχος των μεγάλων λαικών κινητοποιήσεων (κατά τις οποίες σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής) είναι η επαναφορά της συνταγματικής τάξης στη χώρα.

Την ανατροπή του ντε φάκτο προέδρου και την διενέργεια άμεσων εκλογών εξακολουθούν να ζητούν οι Βραζιλιάνοι, που βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Μια ακόμα κινητοποίηση κατά του Τέμερ οργανώθηκε από τα μέτωπα “Brasil Popular” (Λαϊκή Βραζιλία) και “Pueblo Sin Miedo” (Λαός χωρίς φόβο), τις κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, καθώς και την Εθνική Σύνοδο Επισκόπων της Βραζιλίας (CNBB).


Aφορμή για τις τελευταίες μεγάλες διαδηλώσεις, έδωσαν οι σοβαρές καταγγελίες για πολιτική διαφθορά που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (STF) και αφορούν τον νυν πρόεδρο, ο οποίος ήταν υποψήφιος και έχασε στις προεδρικές εκλογές του 2014, τον γερουσιαστή Αέσιο Νέβες, αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας (PSDB) και άλλους.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Εθνική Σύνοδος Επισκόπων της Βραζιλίας (CNBB), “με φρίκη και αγανάχτηση” πήρε τη θέση να καλέσει τις κοινότητες να συμμετέχουν “υπεύθυνα και ειρηνικά στην πολιτική ζωή”.

Εκτός από την ανατροπή του Τέμερ και την διενέργεια άμεσων εκλογών, οι κοινωνικές οργανώσεις φιλοδοξούν σε Σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την επανίδρυση του Κράτους Δικαίου στη Βραζιλία.

Το Σάββατο ο Τέμερ επιτέθηκε στον έναν από τους δύο επιχειρηματίες που τον κατηγορούν για διαφθορά και αμφισβήτησε ως πλαστές τις καταγραφές (φωτογραφίες και βίντεο) που τον εμπλέκουν στην υπόθεση διαφθοράς.

Ο ντε φάκτο πρόεδρος επέμενε στην αθωότητά του και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο την αναστολή της έρευνας εναντίον του για τα υποτιθέμενα εγκλήματα της διαφθοράς και της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.

Ο ερευνητής της υπόθεσης Petrobras (κρατική πετρελαική εταιρεία) Έντσον Φάτσιν, αποφάσισε να στείλει το αίτημα του Τέμερ στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να ληφθεί απόφαση την προσεχή Τετάρτη.