Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η Αθήνα απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο



Ο θαυμασμός και ο σεβασμός στον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμής που πραγματοποιήθηκε σήμερα (8/5) στον κινηματογράφο της Αθήνας “Αλκυονίς” στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Βελισσάριο Κοσυβάκη, ο οποίος είναι γνωστός για την συμβολή του στην προώθηση του κινηματογράφου, μεταξύ άλλων και του κουβανικού, με κεντρική ομιλία της πρέσβειρας της Κούβας στην Ελλάδα Ζέλμις Μαρία Ντομίγκες Κορτίνα, η οποία τόνισε στιγμές της ζωής και του έργου του πολιτικού και στρατηγού, που ξεπέρασε τα όρια της χώρας του και της ηπείρου και αναδείχτηκε σε πολιτική φιγούρα παγκόσμιας εμβέλειας.
   
Ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ύφεση και την Ειρήνη και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) και η Ευγενία Παπαμακάριου, γενική γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, επεσήμαναν επίσης την σημασία της κληρονομιάς του Φιντέλ Κάστρο.


Περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά του επαναστατικού του αναστήματος ως αγωνιστή για τη χώρα του και για όλη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα την αντίληψή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με τους λαούς όλου του κόσμου, καθώς και την δύναμη της σκέψης και του παραδείγματός του.

Οι ομιλητές καταδίκασαν τον γενοκτόνο  αποκλεισμό (εμπάργκο) την ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και εξήραν τον αγώνα των κατοίκων του νησιού για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους.

Ο Νίκος Θεοδωράκης, γιος του γνωστού διεθνώς και μεγάλου φίλου της Κούβας, συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσε το τραγούδι Τσε Γκεβάρα και στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Γκλάντις Ρούβιο “Φιντέλ για πάντα”.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην βραδιά, βρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ελληνοκουβανικής φιλίας και ο Νικόλαος Βεργής, διευθυντής του τμήματος για την Λατινική Αμερική του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΚΚΕ και ο Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες, πρόξενος της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα.

Τέλος, το παρών έδωσαν τα μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης με την Κούβα, αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, διπλωμάτες από την Λατινική Αμερική, μέλη του ΚΚΕ και άλλων πολιτικών οργανώσεων, καθώς επίσης και κουβανοί που ζουν εδώ.