Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η τριήμερη επίσκεψη της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ στην Αθήνα


Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή από την Ελλάδα περιοδεία στην Ευρώπη. Αρχικά επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, ένα από τα τρία κέντρα προσφύγων στην Αθήνα, που έχει δεχτεί γύρω στα 2.000 άτομα από 18 χώρες. Σχετικά με αυτό είπε ότι η χώρα πρέπει να βοηθηθεί έτσι ώστε αυτοί που ξεφεύγουν από τον πόλεμο να μπορέσουν να ενταχθούν.

Στη συνάντησή της τη Δευτέρα με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι η ιδέα του «ελληνικού χρέους» δημιουργήθηκε τεχνητά, με παρόμοιο τρόπο όπως συνέβη και στη δική της χώρα.


Ο Τσίπρας είπε από την πλευρά του ότι «παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα γεγονότα στη Λατινική Αμερική» και πρόσθεσε ότι «παρόλο που είναι πολλά τα χιλιόμετρα απόστασης, αισθανόμαστε ότι έχουμε παρόμοιο τρόπο σκέψης και παρακολουθούμε από κοντά τις περιπέτειες και τις επιτυχίες σας».

Προηγουμένως η Κίρσνερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος της παρέδωσε ενθύμιο με την εικόνα του Περικλή – τον οποίο θαυμάζει και θεωρεί σύμβολο της αθηναϊκής δημοκρατίας – και τιμητικό δίπλωμα του ελληνικού κοινοβουλίου. Με την ευκαιρία η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας της, που «μας πάει 20 χρόνια πίσω» σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά, και μπορεί να αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 700 καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).

Το απόγευμα της Δευτέρας η Κίρσνερ έδωσε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Καπιταλισμός και Νεοφιλελευθερισμός. Η κρίση της Δημοκρατίας. Η Εμπειρία της Νότιας Αμερικής». Από το βήμα της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης κάλεσε να οργανωθεί ένα διεθνές φόρουμ της αριστεράς έτσι ώστε «τα προοδευτικά κινήματα να δώσουν νέες απαντήσεις στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία». Ζήτησε επίσης από την παγκόσμια αριστερά να σκεφτεί «μια νέα αρχιτεκτονική δημοκρατικής εκπροσώπησης» με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, όπως τα κοινωνικά δίκτυα.

Σχετικά με την ήττα του κόμματός της στις εκλογές του 2015 είπε τα εξής (απόσπασμα από την ομιλία που έβαλε στην ιστοσελίδα της cristina.com.ar):

«Γιατί υπάρχει στη χώρα μου μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση; Αυτό που έγινε ήταν ότι δεν έγιναν κατανοητές πολλές διαδικασίες που φέραμε σε πέρας. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε το σύνολο της κοινωνίας να δει ότι, στην πραγματικότητα, η καλύτερη οικονομική της κατάσταση ήταν μέρος αυτής της διαδικασίας. Και αυτοί οι νέοι είκοσι και κάτι που άρχισαν να δουλεύουν στα εργοστάσια πίστεψαν ότι ήταν μόνο από δική τους αξία και όχι χάρη σε μια διαδικασία. Σε αυτό προστέθηκε αυτή η νέα ιδεολογία ή νεοφιλελεύθερο πολιτικό σύστημα, που είναι ένα μοντέλο με στόχο να σπάσει τους δεσμούς αλληλεγγύης στην κοινωνία και να κάνει να πιστέψουν ότι αυτό που ο κόσμος έχει ή δεν έχει δεν είναι γιατί έχει δικαίωμα αλλά είναι από την δική του αξία» .


Το πρωί την Τρίτης, πριν ταξιδέψει για τον επόμενο προορισμό, το Βέλγιο, η Κίρσνερ ανέβηκε στην Ακρόπολη και επισκέφτηκε τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο και το θέατρο του Διονύσου.