Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Παράνομες συλλήψεις και καταστολή στην Αργεντινή

Πηγή: telesurtv.net

H αστυνομία της επαρχίας Χουχούι, η οποία έχει τοπικό κυβερνήτη τον Χεράρντο Μοράλες, παραβιάζει το νόμο για να συλλάβει και να χτυπήσει ηγέτες των φοιτητών. Είναι η ίδια επαρχία όπου υπάρχει μία πολιτική κρατούμενη, η Μιλάγρος Σάλα.
Μία παράνομα φυλακισμένη κοινωνική αγωνίστρια και βουλευτής της Μercosur (η Μιλάγρος Σάλα), αρκετές παράνομες συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο και διώξεις σε αντιτιθέμενους στην κυβέρνηση της Αργεντινής, είναι η πραγματικότητα σήμερα στην επαρχία Χουχούι, μια επαρχία που διοικεί ο Χεράρντο Μοράλες, του κόμματος του προέδρου της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι.

Την Πέμπτη, τρεις αστυνομικοί συνέλαβαν με βίαιο τρόπο χωρίς να παρουσιάσουν ένταλμα, τον πρόεδρο της Ένωσης των Φοιτητών της πόλης Χοακίν Κίσπε μαζί με έναν άλλο φοιτητή, τον Ιγνάσιο Γκαρσία. Επιπλέον, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, απείλησαν τους φοιτητές που βιντεοσκόπησαν το περιστατικό.


Οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα καταγγέλλουν μια σειρά παραβιάσεις της κυβέρνησης Μάκρι, ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία, όπως η απαγόρευση των διαδηλώσεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Ο πρόεδρος των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής της πόλης Χουχούι περιέγραψε πως συνελήφθη από την τοπική αστυνομία. Είπε ότι τον χτύπησαν, του φόρεσαν χειροπέδες και τον συνέλαβαν χωρίς να αναφέρουν κανέναν λόγο ή να παρουσιάσουν δικαστικό ένταλμα.

Σε επιστολή που δημοσίευσε στην σελίδα του στο facebook περιέγραψε αναλυτικά την σύλληψή του τα ξημερώματα της 13ης Απριλίου. “Με έριξαν κάτω και με χτύπησαν με γονατιές και κλωτσιές και με έσυραν μέχρι το περιπολικό, και δεν σταμάτησαν να με χτυπούν σε όλη την διαδρομή”.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ποτέ δεν του ανέφεραν τον λόγο της σύλληψης και δεν του παρουσίασαν κανένα ένταλμα.

Ρώτησα τους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου και του αξιωματικού που διέταξε την σύλληψή μου αλλά κανένας δεν μου απάντησε, απλά όταν κουράστηκαν από την επιμονή μου, είπαν ότι θα μου πουν στο αστυνομικό τμήμα. Όταν με έβαλαν στο κελί, ζητούσα συνεχώς να κάνω ένα τηλεφώνημα που επίσης μου το αρνήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της κράτησής μου”.

Η τοπική κυβέρνηση του Χεράρντο Μοράλες δικαιολόγησε την αστυνομική επιχείρηση, δηλώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε μετά από τηλεφώνημα  γειτόνων οι οποίοι παραπονέθηκαν για μια “γιορτή με ενοχλητικούς θορύβους”. Οι φοιτητές γιόρταζαν την “βάπτιση των πρωτοετών”.

Ο φοιτητής κατήγγειλε ότι κόντεψαν να τον πνίξουν και έχασε τη φωνή του από τον τραυματισμό που προκλήθηκε στο λάρυγγά του και την επόμενη ημέρα που αφέθηκε ελεύθερος έκανε τις παραπάνω καταγγελίες.

Θέλω να πω μόνο, ότι εκείνο το βράδυ ήθελαν να χτυπήσουν τις ιδέες μου και το μόνο που κατάφεραν ήταν να τις επιβεβαιώσουν”, τόνισε.