Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Σε 15 χρόνια φυλακή για διαφθορά καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας



Ο Εντουάρντο Κούνια, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βραζιλίας και βασικός υποκινητής της πολιτικής δίκης κατά της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή γιατί πήρε μίζες από ένα συμβόλαιο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras και για τρία εγκλήματα ξεπλύματος χρήματος και απάτης.

Ο δικαστής Σέρχιο Μόρο, ο οποίος διεξάγει την έρευνα για την Petrobras στην πόλη Κουριτίμπα, εξέδωσε την πρώτη καταδικαστική απόφαση κατά του πρώην προέδρου της Κάτω Βουλής της Βραζιλίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην φυλακή από τον περασμένο Οκτώβρη για συμμετοχή του σε κύκλωμα διαφθοράς.


Ο πρώην πρόεδρος αποδέχτηκε το κατηγορητήριο που κατατέθηκε από την Εισαγγελία και κρίθηκε ένοχος για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας επειδή πήρε μίζες από ένα συμβόλαιο της Petrobras το 2011 για εξόρυξη πετρελαίου στο Μπενίν της Αφρικής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Κούνια δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατομμύριο δολάρια για να διευκολύνει την υπογραφή του συμβολαίου, αλλά όπως τονίστηκε, η πραγματική βλάβη στα ταμεία της Petrobras ήταν σημαντικά υψηλότερη.

H ευθύνη ενός ομοσπονδιακού βουλευτή είναι τεράστια και εξ αυτού και η ενοχή του στην τέλεση των εγκλημάτων”, δήλωσε ο δικαστής Μόρο και πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει αδίκημα πιο σοβαρό, γι αυτόν που προδίδει την εντολή και την ιερή εμπιστοσύνη που ο λαός εναποθέτει σε αυτόν, για δικό του όφελος”.

Ο Κούνια που ήταν από τους πιο σημαίνοντες πολιτικούς της Βραζιλίας, καταδικάστηκε επίσης για ξέπλυμα χρήματος και συναλλαγματική απάτη. Είναι μέλος του κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB) στο οποίο ανήκει και ο πρόεδρος Μιτσέλ Τέμερ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τις 31 Αυγούστου, μετά την παύση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, με μια πολιτική δίκη που προώθησε ο ίδιος ο Κούνια.

Ο Κούνια ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποδέχτηκε την διαδικασία για να ξεκινήσει η πολιτική δίκη κατά της Ρούσεφ, που είχε επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία το 2014.

Δεκάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες και στελέχη της Petrobras, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν τα τελευταία χρόνια, σαν αποτέλεσμα της έρευνας “Lava Jato”, μιας υπόθεσης που συντάραξε συθέμελα την πολιτική ζωή της Βραζιλίας.

Επιπλέον, η Εισαγγελία ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο την διενέργεια έρευνας για πάνω από εκατό πολιτικούς που εμφανίζονται εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και μερικών υπουργών του προέδρου Τέμερ, σύμφωνα με έγγραφα που συγκέντρωσε ο τοπικός τύπος.

(Με πληροφορίες από Νoticias 24)