Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Η «παράξενη» δύναμη των γυναικών στην Κούβα


Πάνω από το 90% των γυναικών της χώρας σε ηλικία από 14 ετών και άνω γίνονται μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας (FMC) και το 40,8% των μελών της Ομοσπονδίας είναι κυρίως νέες.

Το γεγονός ότι το 90,4% των γυναικών της χώρας, σε ηλικία από 14 ετών και άνω, ανήκει στην Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας (FMC) δείχνει τη δυνητικότητα που έχει αυτή η οργάνωση ώστε να δώσει έμφαση στα κατακτημένα από την Επανάσταση δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα.

Τα στοιχεία από την Εθνική Γραμματεία της FMC δείχνουν ότι σε αυτή την οργάνωση ανήκουν 4.300.000 γυναίκες, από τις οποίες το 40,8% ηλικιακά είναι μεταξύ 14 και 39 ετών, γεγονός που κάνει εμφανές επίσης, το νεανικό της δυναμικό.


«Είναι πολλοί οι λόγοι που μας κάνουν να γιορτάζουμε τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας. Βεβαίως, η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ανήμερα στις 8 Μάρτη στην επαρχία Γκράνμα, η οποία και κέρδισε την άμιλλα. Παρόλα αυτά, η μέρα αυτή θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε κάθε κοινότητα, σε κάθε κέντρο σπουδών ή κέντρο εργασίας της χώρας» τόνισε η Οσμάιδα Ερνάντες Μπελένιο, μέλος της Εθνικής Γραμματείας της FMC.

Η περηφάνια του να είμαστε κουβανές θα σημαδέψει τις δραστηριότητες που θα γίνουν σε πάρκα και πλατείες, οι οποίες φέρουν το όνομα ηρωίδων της Πατρίδας.

Στους γιορτασμούς που θα γίνουν στις κοινότητες θα ξεχωρίσουν οι τελετές παράδοσης της ταυτότητας μέλους στα κορίτσια που συμπληρώνουν το 14ο έτος της ηλικίας τους και μπαίνουν στην οργάνωση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Σχολών, αλλά και με εκείνες τις νέες που έχουν ενταχθεί στο Γυναικείο Σώμα Εθελοντικής Στρατιωτικής Θητείας, διευκρίνισε η Ερνάντες Μπελένιο. 


Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η αναγνώριση της προσφοράς της γυναίκας θα φτάσει μέχρι τη γυναίκα αγρότισσα, τις γυναίκες που εργάζονται σε οικονομικά κέντρα εργασίας υψηλής σημασίας, τις γυναίκες δημιουργούς, αλλά και σε εκείνες που η σωματική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει, διότι καμία δεν πρέπει να μείνει αποκλεισμένη.