Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Aνακοίνωση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας σχετικά με τα γεγονότα στη Δημοκρατία της Κολομβίας



Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας σχετικά με τα γεγονότα στη Δημοκρατία της Κολομβίας αναφέρει:

Η Βενεζουέλα απορρίπτει όλες τις εκδοχές που προσπαθούν  να παρουσιάσουν  μια διαστρεβλωμένη άποψη του περιστατικού με την κολομβιανή κυβέρνηση, λόγω των καθημερινών περιπολιών που πραγματοποιούν οι αρχές μας στο έδαφος της Βενεζουέλας που συνορεύει με την Κολομβία.

Οι Ένοπλες Μπολιβαριανές Εθνικές Δυνάμεις πραγματοποιούν δραστηριότητες μόνιμης επιτήρησης, φύλαξης και προστασίας των συνόρων, με σκοπό την καταπολέμηση των σοβαρών απειλών της ειρήνης και της σταθερότητας της Βενεζουέλας που εκπροσωπούν οι κολομβιανές παραστρατιωτικές ομάδες, οι εγκληματικές συμμορίες, το διεθνές έγκλημα και ιδιαίτερα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εξόρυξης. Υπό αυτή την έννοια, ξεχωρίζουν τα ισχυρά χτυπήματα προς το οργανωμένο έγκλημα και την εξάρθρωση των άτακτων δυνάμεων και παραστρατιωτικών συμμοριών.

Σχετικά με την περιοχή που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Arauca, που υπόκειται σε μεταβολές απόρροια των κλιματολογικών αλλαγών, μετά από συζητήσεις που έγιναν, ενεργοποιήθηκαν οι διπλωματικοί μηχανισμοί έτσι ώστε μέσω μιας τεχνικο-διπλωματικής επιτροπής των δύο χωρών, να διευκρινιστούν οι συντεταγμένες σχετικά με τα όρια που είχαν καθοριστεί προηγουμένως. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, στη συγκεκριμένη περιοχή, η κοίτη του ποταμού μεταβάλλεται συνεχώς λόγω της αύξησης του ποταμού. Στο παρελθόν, λόγω των δύσκολων συνθηκών του εδάφους και των χαρακτηριστικών αυτού του υδάτινου χώρου, υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες που αντιμετωπίστηκαν και πρέπει να αντιμετωπιστούν, μέσω της διπλωματικής οδού. Κατά συνέπεια, μέσα στις επόμενες ώρες θα συναντηθούν οι τεχνικο-διπλωματικές ομάδες των δυο χωρών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ψεύδη που αποσκοπούν στην προώθηση της αντιπαράθεσης μεταξύ των αδελφών χωρών, δραττόμεθα της ευκαιρίας να αντικρούσουμε τις μόνιμες προσβολές, απειλές και τις οικονομικές επιθέσεις, διπλωματικές, εμπορικές και οικονομικές πολιτικές της κολομβιανής ολιγαρχίας εναντίον της Βενεζουέλας. Είμαστε θύματα των συνωμοσιών και των μονίμων προκλήσεων από την Κολομβία και όλων των μορφών διεθνικού εγκλήματος που απειλούν το δικαίωμα στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

 Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της για την ειρήνη και τον σεβασμό της κυριαρχίας των εθνών και την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε κληρονόμοι του στρατού του Σιμόν Μπολιβάρ, ​​ο οποίος διέσχισε μόνος τα σύνορά μας για να τιμήσει τους λαούς με την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας τους.

«Η ειρήνη θα είναι το λιμάνι μου, η δόξα μου, η ανταμοιβή μου, η ελπίδα μου, η ευτυχία μου και ό, τι είναι όμορφο σε αυτόν τον κόσμο.»

Επιστολή του Σιμόν Μπολιβάρ προς τον Francisco de Paula Santander. 1824