Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Η Ρωσία δώρισε την Κούβα 1,5 εκ. δολ. για την αποκατάσταση των ζημιών του τυφώνα Μάθιου

Πηγή: Cubadebate.cu

Η Ρωσία δώρισε 1,5 εκατ. δολάρια ως μέρος της διεθνούς βοήθειας για την αποκατάσταση των περιοχών της Κούβας που πλήγησαν από τον τυφώνα Μάθιου, σύμφωνα με σημείωμα της πρεσβείας στη Μόσχα.

Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να καλύψει τις έκτακτες ειδικές ποσοστώσεις στο Ταμείο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD), καθώς και στη UNICEF, προσθέτει το κείμενο.



Σύμφωνα με την πηγή, η Μόσχα θα χρηματοδοτήσει στο PNUD συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια με προορισμό τον καθαρισμό των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές και την αποκατάσταση των υποδομών. Επιπλέον, θα συνεισφέρει στη UNICEF 500.000 δολάρια για εργασίες σχετικές με τον ανεφοδιασμό νερού και ανάγκες της δημόσιας υγιεινής.

Με καταστρεπτικούς ανέμους 220 χιλιομέτρων/ώρα, έντονες βροχές και μια ταχύτητα μεταφοράς μόλις 15 χλμ/ω, ο Μάθιου διείσδυσε στις 4 Οκτώβρη 2016 από τη νότια ακτή της επαρχίας του Γκουαντάναμο και εγκατέλειψε τα εδάφη της Κούβας οκτώ ώρες μετά από σημείο κοντά στον κόλπο Μάτα, στη Μπαρακόα, στο ΒΑ άκρο της χώρας.

Χωρίς να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες χάρη στα μέτρα πρόληψης της Πολιτικής Προστασίας, το πέρασμά του άφησε σημαντικές ζημιές στους δήμους Μαϊσί, Ιμίας, Μπαρακόα και Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ.

Στο βορρά των ανατολικών επαρχιών του Γκουαντάναμο και του Ολγκίν προκάλεσε τσουνάμι στις ακτές με άνοδο του επιπέδου της θάλασσας μέχρι τέσσερα μέτρα και κύματα που πλησίασαν τα οκτώ μέτρα σε ορισμένα σημεία.

Μια τσιμεντένια γέφυρα κατέρρευσε στο δήμο Ιμίας και λόγω της πτώσης δέντρων και πυλώνων του ηλεκτρικού ρεύματος κόπηκαν στη μέση αρκετοί αυτοκινητόδρομοι και αποκόπηκαν οικισμοί, επιπλέον των επιπτώσεων σε εκατοντάδες οικογένειες από ζημιές σε δομές στέγασης.

Από περιβαλλοντική άποψη, στο Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ έπαθε σημαντικές ζημιές το Οικολογικό Πάρκο Μπαϊτικιρί, που αποτελεί μέρος του διαπεριφερειακού σχεδίου Βιολογικός Διάδρομος της Καραϊβικής, καθώς και φυτείες κακάο, καρύδας, καφέ, διάφορες καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.