Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Kούβα: Έγινε ένα αξιόλογο βήμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ


ΗΠΑ και ΚΟΥΒΑ συμφώνησαν να εφαρμόσουν τους μεταναστευτικούς τους νόμους με τρόπο μη επιλεκτικό και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση της Κούβας επιβεβαιώνεται ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε με τις ΗΠΑ στις 12 Γενάρη, βάζει τέλος στην πολιτική “στεγνά πόδια – βρεγμένα πόδια” ("Pies secos, pies mojados”) και αποτελεί “ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση των διμερών σχέσεων”.

Η Κούβα επισημαίνει στο ανακοινωθέν, ότι με αυτήν την συμφωνία “εξαλείφεται η πολιτική που έγινε ευρέως γνωστή ως “Στεγνά πόδια – βρεγμένα πόδια” και το πρόγραμμα προσωρινής εισόδου (parole) για τους Κουβανούς επαγγελματίες υγείας, που εφάρμοζε η Ουάσιγκτον σε τρίτες χώρες”.

Οι δύο κυβερνήσεις κατάφεραν να καταλήξουν σε αυτή την δέσμευση που πρέπει να συμβάλει στην εξομάλυνση των μεταναστευτικών σχέσεων, οι οποίες από την νίκη της Επανάστασης χαρακτηρίστηκαν από την εφαρμογή μιας επιθετικής πολιτικής από διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, που ενθάρρυνε την βία, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων προκαλώντας τον θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων”, σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Η πολιτική του “Στεγνά πόδια – βρεγμένα πόδια” προκάλεσε μεταναστευτικές κρίσεις, πειρατείες σε αεροπλάνα και πλοία και επακόλουθα εγκλήματα όπως, παράνομη μεταφορά μεταναστών, εμπορία ανθρώπων, μεταναστευτική απάτη και χρήση βίας, με αντίκτυπο την αυξανόμενη αποσταθεροποίηση και για άλλες χώρες της περιοχής που χρησιμοποιούνταν ως διακομιστής για να φτάσουν στο βορειοαμερικάνικο έδαφος”.

Επίσης, οι κυβερνήσεις της Κούβας και των ΗΠΑ “συμφώνησαν να εφαρμόσουν τους μεταναστευτικούς τους νόμους με τρόπο μη επιλεκτικό και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους”.