Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Νικητής ο Ζοβενέλ Μουαζέ στις προεδρικές εκλογές της Αϊτής


Πηγή: cubadebate.cu
Το προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο της Αϊτής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ης Νοεμβρίου είναι ο επιχειρηματίας Ζοβενέλ Μουαζέ του Κόμματος της Αϊτής Tet Kale (PHTK).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εκλογικό Συμβούλιο στον ιστότοπό του, ο Μουαζέ έλαβε το 55,60% των ψήφων και αναδείχτηκε νικητής από τον πρώτο γύρο.

Το Εκλογικό Δικαστήριο της Αιτής επανεξέτασε τα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατάγγειλαν ενδεχόμενη νοθεία και απαίτησαν επανακαταμέτρηση των ψήφων. “Δεν υπήρξε μαζική νοθεία στις εκλογές. Υπήρξαν παρατυπίες που δεν επηρέασαν την εκλογική διαδικασία”, αποφάνθηκε το δικαστήριο.


Η νέα κυβέρνηση της Αιτής έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως, η ανάκαμψη της οικονομίας, η φυγή χιλιάδων πολιτών, η διαφθορά και οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αυτή η πενταετής προεδρική θητεία που μου εμπιστεύτηκε ελεύθερα ο λαός της Αϊτής, θα είναι μία ενεργή θέληση”, δήλωσε ο Μουαζέ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Ο Μουαζέ είναι ένας επιχειρηματίας 48 ετών, προερχόμενος από το κόμμα του πρώην προέδρου Μισέλ Μαρτεγί και η οικογένειά του συνδέεται με τον κλάδο της γεωργίας και συγκεκριμένα με την παραγωγή μπανάνας.

Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Αϊτής, ήρθε ο Ζιντ Σελεστίν της Εναλλακτικής Λίγκας για την Πρόοδο και την Χειραφέτησης της Αϊτής (Lapeh), που έλαβε το 19,52% των ψήφων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 7 Φλεβάρη.

(Mε πληροφορίες από ειδησεογραφικά πρακτορεία και το Telesur)